Kategórie
 
 
 
 
 

30 rokov Rossignol snowboardov - Fakty, novinky a detailný popis technológií

Za krásnych 30 rokov nás začali chváliť odborníci, a presne 14-krát za minulý rok a celkovo 100 ocenení získali Rossignol snowboardy za posledných 6 rokov! Konečne nás začali rešpektovať a ocenili nás aj Angry snowboarder a TransWorld SNOWboarding Magazine, ďakujeme.
30 rokov Rossignol snowboardov - Fakty, novinky a detailný popis technológií

Jadro, Flex Profily, Zvlnená hrana (Serrated Edges), Amptek Technológia (Rocker/Camber), L.I.T.E. Technológia, Roller technológia, Radcut Technológia

 
rossignol modely a ocenenia

Na Rossignol snowboardoch sa za tie roky vybláznilo veľa svetových jazdcov, či už freeride špička a trojnásobný víťaz freeride world tour Xavier De La Rue, alebo svetoznámy Jeremy Jones, taktiež freestyle machri ako Enzo Nilo, Hans Kestila, Mathieu Crépel či šarmantná Marion Haerty.

 

rossignol snowboardy a uspechy
 
Všetky Rossignol snowboardy majú drevené jadro. To je veľmi dôležitý fakt, lebo drevo má nenahraditeľné jazdné vlastnosti, pružnosť, odolnosť a stabilitu. Druhým faktom je, že všetky Rossignol snowboardy majú sidewall, to znamená že doska je z hornej strany ostro zrezaná smerom k hrane, umožňuje precíznejší prenos sily na hranu, udržiava rýchlosť a zvyšuje torznú tvrdosť aj na boku snowboardu. Tretím faktom je, že všetky Rossignol snowboardy majú jedinečnú technológiu na trhuAmptek, kombinácia rockeru a camberu. Ale to najdôležitejšie čo sme dokázali, je fakt, že sme zhodili nálepku svetoznámej lyžiarskej značky a získali dôveru snowboardistov.
 
Novinkami sezóny 2018/2019 sú snowboardy, ktoré vyplnili doteraz prázdne miesta vo freeride splitboardy rossignolaj freestyle kolekcii. Nové snowboardy inšpirované špičkovým modelom JibSaw sú: Sawblade, Jibfluence a babská doska MERAKI. Vo freeride je to úplne nový model Sushi XV Split, ktorý je aj v splitboardovej verzii, určený na šliapanie. Tento snowboard je len v jednej dĺžke 145 cm, aby boli zachované jazdné vlastnosti snowboardu. 40 % rocker, uretánový pás po obvode snowboardu na absorbciu vibrácií a zmenu flexu v požadovaných miestach jadra, topoľové drevo, flex 7 z 10, Radcut technológia a tvrdšia predná časť snowboardu. Novinkou sú tiež nové Split hooks, ktore vyvinul Rossignol.
splitboard uchytenie rossignol



rossignol snowboard v hlbokom snehu

Vo freeride kategórii sú nadupané snowboardy s novým dizajnom XV, Krypto, Diva, XV Split, Diva Split a Sushi XV a Sushi XV Split.
Všetky freeride snowboardy okrem Sushi XV Split majú technológiu Serrated edges, inak povedané magne-traction, čo je zvlnená hrana, ktorá funguje na snehu podobne ako zubkovaný nožík pri krájaní pečiva, pekne sa zareže a ide. Každý jeden vystúpený oblúk na hrane znamená o jeden stabilizačný bod zarezaný v snehu viac. Najčastejšie majú freeride snowboardy len 40 % rocker a camber je väčšou dominou rossignol snowboard pri backcountry jazdepresnejšie 60% - Amptek ELITE.
So zachovaných camberovým – klasickým priehybom je doska pružnejšia a stabilnejšia a vracia ti silu naspäť presne ako potrebuješ.

Freeride dosky sú tiež špecifické vysokou tvrdosťou 7 a viac z 10 stupňovej stupnice tvrdosti, vďaka drevenému jadru z topoľa a brezy, spolu v kombinácii s bazaltom a aramidom, karbonom alebo kevlarom. Tieto boardy sú vhodné pre pokročilých jazdcov a expertov.
 
Freestyle snowboardy sa vyznačujú hlavne Amptek AUTO-TURN technológiou s najväčším rockerom až 80 %, čo uľahčuje robenie oblúkov najmä v menšej rýchlosti. Ideálna kombinácia pre začínajúcich snowboardistov a freestyle parkových shrederov. Hrana vám jednoducho nezasekne, lebo rocker na špičke a päte má opačný priehyb a ťahá sa hore od snehu.

rossignol snowboard freestyle v parku

Úplnou novinkou vo freestyle je ASYM L.I.T.E.. Táto technológia sa nachádza na asymetrickom unikáte Trickstick AF. Nielenže je snowboard Trickstick asymetrický zrezaný na špičke a päte ale vďaka ASYM L.I.T.E. je predná hrana snowboardu tvrdšia ako zadná hrana, ktorá je oveľa mäkšia práve vďaka L.I.T.E. Frame. Uretánový pás je vložený v jadre, absorbuje nárazy a uľahčuje priehyb dosky na backside – zadnej hrane. Toto by mohla byť technologická revolúcia na trhu snowboardov.
rossignol doska na freestyleJadro
Jadrá Rossignol snowboardov sú v prvom rade drevené. Každý snowboard má inú kombináciu, podľa presnej špecifikácie, na čo je snowboard určený, aby splnil očakávania jazdca. Najpevnejšie kombinácie sú vo freeride modeloch XV, Diva, XV Split, Diva Split, Krypto, Angus a, samozrejme, v tvrdom freestyle JIBSAW HEAVY DUTY. Drevo sa kombinuje s bazaltovými pásmi v tvrdších verziách po celej dĺžke snowboardu, v mäkších verziách, ako je ONE alebo Justice, len v strede. Jedinečný je Angus, ktorý je vystužený karbonovými a aramidovými vláknami stredom snowboardu a za viazaním sa rozdeľuje výstuž smerom k hranám.
 
TWINWOOD 3 - Tvrdé (breza) a mäkké drevo (topoľ) laminované skleneným vláknom do jedného celku poskytuje unikátnu zmes, ktorá poskytuje dostatok odolnosti, plynulú a stabilnú jazdu a zároveň výbornú ovládateľnosť. Brezové drevo je o 40% hustejšie ako topoľ a poskytuje fantastickú výbušnosť. (Krypto) rossignol tvar a technologie




THC2 CBF2 - Splitboardové špecifické trojité hybridné topoľové jadro (THC2), bazaltové vlákna po bokoch (CBF2). (XV Split)  rossignol tvar a technologie



L.I.T.E. WOOD CBF2 - Topoľové pásiky spevnené bazaltovými vláknami (CBF2) a L.I.T.E. Frame po celom obvode. (DIVA) rossignol tvar a technologie



L.I.T.E. WOOD CBF1 - Topoľové drevo, bazaltové vlákna v strede, a L.I.T.E. frame po celom obvode snowboardu. (Onerossignol tvar a technologie



ASYM L.I.T.E. WOOD - Topoľové drevo, vystužené uretánovým pásom okolo celého obvodu a v okolí viazazní (L.I.T.E. & ASYM). (Trickstick AF)
rossignol tvar a technologie



WOOD C/K S-TIPS - Super flex s výbušnou silou vďaka karbon/aramid vláknam v strede a na koncoch snowboardu. (Angus) rossignol tvar a technologie



THC CBF2 - Trojité hybridné topoľové jadro (THC), bazaltové vlákna (CBF2), topoľové drevo & Microcell. (XV) rossignol tvar a technologie




WOOD CBF2 - Zvýšená tvrdosť a stabilita v kombinácií topoľového dreva a bazaltu (CBF2). Jibsaw (& Heavy Duty)  rossignol tvar a technologie



WOOD C/K - Ľahko manipulovateľný vďaka topoľovému drevu v kombinácií s karbónom a aramidom v strede medzi viazaniami. (Justice) rossignol tvar a technologie



WOOD (3510 + 5620 + 6420) - Topoľové drevo, vertikálne laminované na pridanie trvanlivosti a komfortu. Toto jadro je vo všetkých ostatných modeloch.

Flex profily

Twin Freestyle už v samotnom názve evokuje, že sa používa na freestyle snowboardoch, vyznačuje sa tým že špička aj päta sú mäkké, v oblasti pod viazaním je snowboard najtvrdší pre lepší balans a kontrolu a doska je celkovo mäkšia presne v strede pre ľahkú manipuláciu. Jibsaw Heavy Duty, Jibsaw, Retox, Trickstick AF, Sawblade, District, Jibfluence, AliasDiva LF, Diva Split, Meraki, Myth.

rossignol tvar a technologie
 
Twin All-mountain je symetricky rozložená tvrdosť snowboardu, ktorý je najtvrdší pod viazaním a v strede snowboardu. Táto technológia umožňuje ľahkú jazdu štandardne alebo na switch – pätou snowboardu dopredu. Tvrdší stred zabezpečuje stabilitu vo väčšej rýchlosti. Angus, Justice, Frenemy.
 
rossignol tvar a technologie
Directional All-Mountain najväčšia hustota materiálu a tvrdosť snowboardu je sústredená od stredu smerom k päte snowboardu. Napomáha stabilite vo väčšej rýchlosti, mäkšia špička umožňuje ľahšie prevedenie oblúku. One LF, Templar, Circuit, Gala.

rossignol tvar a technologie
 
Super Directional flex má len jeden snowboard – Krypto. Je to freeride snowboard, pri ktorom je potrebná väčšia tvrdosť v zadnej časti snowboardu, v prachovom snehu je na nej najväčšia záťaž aby nose – špička snowboardu pekne plávala na snehu. Mäkšia špička zabezpečuje lepšiu kontrolu nad snowboardom.

rossignol tvar a technologie
 
Reverse Super Directional flex je extrémne tvrdý flex pod prednou nohou pre maximálnu kontrolu a neuveriteľnú silu a mäkšia zadná časť snowboardu pre ľahšie robenie oblúkov a manévrovateľnosť. Tento druh flexu je určený pre expertov a veľmi dobrých jazdcov. Použitý je na freeride snowboardoch XV, XV Split, XV Sushi LF, XV Sushi LG Split.

rossignol tvar a technologie
 

Zvlnená hrana – Serrated Edges

Možno ju poznáte aj pod názvom Magne-traction. Zvlnené hrany, ktoré režu ľad, ubytý sneh, ideálne na traverzy do žľabov, ale aj obrovská opora v každom jednom oblúku na zjazdovke. Hrana snowboardu pripomína zúbkovaný nožík na chlieb a správa sa rovnako aj na snehu a zareže sa do všetkého. Každý jeden vystúpený oblúčik hrany je o jeden dotykový bod snowboardu na snehu viac.

Na klasickom snowboarde máme dotykové body pod viazaním a na špičke a päte (nose a tail). Rossignol ako jediný ponúka túto technológiu vo viacerých verziách. Vystúpených oblúčikov na hrane je sedem, päť alebo tri a každá veria má ešte dve odnože, jedna je s väčšími výstupkami hrany a druhá s menšími. Žiadna technológia nie je taká užitočná a úžasná ako táto. Podrží ťa na ľade, na hrudách, na ubytom snehu, pri traverzoch do žľabov a pri extrémnom carvingu.

Nájdeš ju na týchto modeloch: XV, XV Split, Krypto, Jibsaw Heavy duty, Jibsaw, Angus, Templar, Justice, Frenemy, One LF, Diva LF, Sawblade, Jibfluence, Meraki. A už od 299 eur.
rossignol tvar a technologie

 

 AMPTEK

Revolučná technológia pre všetkých. Naučiť sa snowboardovať nikdy nebolo ľahšie, lebo snowboard s touto technológiou má tendenciu zatáčať sám bez toho, aby si padal kvôli zaseknutej hrane. Amptek je kombinácia Rockeru a Camberu. Rocker znamená, že špička a päta (nose a tail) snowboardu je pridvihnutý do hora, pod viazaniami sa snowboard dotýka snehu, v kombinácii s camberom, čo je klasický priehyb do hora v strede snowboardu. Prechod z oblúka do oblúka je plynulejší, doska sa javí ako kratšia, ľahšie ovládateľnejšia, lebo, ľudovo povedané, ti doska nezavadzia, keďže smeruje nahor od snehu, ale v plnom zaťažení drží na hrane po celej dĺžke.

Vďaka camberu, ktorý je zachovaný pri všetkých modeloch od 20 % do 60 %, je snowboard stále veľmi pružný. Camber pripomína tvar roštu na posteli, kde sú dosky vypuklé do hora ako snowboard. Už ako malé deti sme zistili, že čím väčšou silou skočíme na posteľ tým vyššie nás odrazí. A to je ono! Rossignol má tri druhy Amptek technológie. ELITE 40 % Rocker a 60 % Camber, All mountain 60 % Rocker a 40 % Camber a Auto-Turn 80 % rocker a 20 % Camber a už názov ti napovedá, že doska robí oblúky takmer sama.
 
rossignol tvar a technologie
 

L.I.T.E. Technológia (FRAME, ASYM a GRIP)

Vďaka tejto technológii sa stáva snowboarding komfortnejší, L.I.T.E. technológia absorbuje nárazy, znižuje celkovú hmotnosť snowboardu a v žiadaných častiach znižuje tvrdosť jadra snowboardu. Dokonca je to aj pekné, lebo tento uretánový pás vo svetle presvitá a vytvára veľmi zaujímavý dizajnový svetelný efekt. Najviac je touto technológiou prešpikovaný freestyle snowboard Trickstik AF.

 L.I.T.E. FRAME sa ťahá po celom obvode snowboardu a kompletne absorbuje nárazy a dosahuje tak čo najväčší prítlak na hranu. Nájdeš ju na doskách XV, Susshi LF, One LF, Diva LF, Trickstick AF

rossignol tvar a technologie
 ASYM L.I.T.E. je táto technológia asymetrický umiestnená tak, aby spevňovala prednú hranu (frontside) a znížila tvrdosť zadnej hrany (backside). V praxi to znamená, že backside oblúk sa ľahšie vykrajuje do extrémnych polôh, vo freestyle to znamená menší agresívnejší rádius pri odrazoch zo zadnej hrany. Trickstick AF ťa poteší touto technológiou pri všetkých trikoch.
rossignol tvar a technologie
L.I.T.E. GRIP je silno orientovaný na freeride. Táto špecifická odnož L.I.T.E. technológie sa nachádza len na modeli Sushi XV a Sushi XV Split. Pri modeli Sushi XV Split je uretánový pás predelený v miestach, kde je vypuklá časť technológie serrated edges – zvlnenej hrany, tak, aby sa efektívne zarezala hrana na tvrdom podklade čo je pri krátkej doske veľmi dôležité.
rossignol tvar a technologie
 

ROLLER

Je veľmi zaujímavá technológia, ktorá vzdiaľuje hranu od snehu reverzným zrezaním sklznice, čo stupňuje ochranu pred zaseknutím hrany do snehu pri jazde a následným pádom. Na obrázku je červená ploch reverzne zrezaná. S touto technológiou bude tvoja jazda plávajúca, až s pocitom podobným surfingu. Ideálnym využitím Rolleru je v parku alebo v čerstvom prachovom snehu – freeride. Roller sa rozdeľuje na 95 % Roller (XV a XV split) a 65 % Roller (Angus a Justice). 95 % Roller flat je na freeride ideálny, lebo odhadzuje prašan preč od dosky a vytvára také milé korýtko v ktorom si svoju jazdu dosku obuješ, ale zvykneš si veľmi rýchlo na túto catch-free edge technológiu, ktorá snowboard nezasekne do snehu, pokiaľ naozaj nechceš.
rossignol tvar a technologierossignol tvar a technologie
 
 

RADCUT - technológia zameraná na dokonalý oblúk

Snowboard má špecifické základné vykrojenie, kde špička a rossignol tvar a technologiepäta snowboardu trochu vyčnievajú z celkového tvaru.

Odborníci v Rossignol snowboard tíme si povedali, že tieto výstupky už viac nebudú prekážať pri robení oblúkov. Zrezali tieto časti na ktorých vytvorili opačný – reverzný tvar snowboardu a umožňujú touto technológiou zahájenie, vedenie aj ukončenie oblúku s maximálnym zameraním sa na detail.

Veľmi pekne je táto technológia viditeľná na obrázku. Zmena hrán a prechod medzi oblúkmi je s touto technológiou hladký a plynulý. Aj táto technológia je buď výraznejšia alebo menej citeľnejšia a v troch verziách. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia