Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

Bežkovanie - klasický štýl

Bežkovanie je najzdravší zimný pohyb. Šetrí kĺby, posilňuje imunitu. Endorfíny uvoľňujúce sa pri športe znižujú riziko depresie, stresu a zlej nálady, najmä v zime, kedy sme na oslabnutie náchylenjší. Nájdite si zasnežené lúky, lesy alebo bežkársku trať vo vašom okolí a pustite sa do toho, objavujte !

 

Bežkovanie - klasický štýl

Klasický štýl

Klasický beh na lyžiach je technicky a kondične menej náročný ako kočuliarsky. Väčšina začiatočníkov si vyberie klasiku. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale aj klasický štýl vie potrápiť. Nájsť ideálnu techniku odrazu pri klasike a skoordinovať ruky si vyžaduje čas a trpezlivosť. V každom prípade na tento štýl by ste mali mať upravenú stopu, ideálne vyžehlenú, keď nie je, nevadí.

ZÁKLADY TECHNIKY KLASICKÉHO ŠTÝLU

Pri klasike na rovine, ale aj do mierneho kopca je dôležitý prenos váhy z jednej nohy na druhú, bez väčšieho vyosenia pánvy, tá sa efektívne drží nad lyžami, odraz paličiek je striedavý. Lyže sú na rovine paralelne uložené, približne na šírku pánvy. Pri rýchlejšej jazde na rovine alebo v miernejšom klesaní volíme odraz z oboch rúk naraz, v hlbšom predklone. Pri klasike do kopca je to rýchle stromčekovanie kde špičky bežiek sú od seba a odrážame sa z vnútorných hrán bežiek a z rúk striedavo. Dôležitým faktorom pri klasike je voskovanie. V prípade, že nemáte s voskovaním skúsenosti, odporúčame vám šupinové bežky, alebo najobľúbenejšie bežky R-skin. Sú to bežky, ktoré majú na skĺznici vo vyfrézovanej časti nalepený inzert - stúpací pás, taký malý koberček, ktorý funguje rovnako ako na skialpových lyžiach. Dnes je to veľmi rozšírený druh bežiek, viac o R-skin bežkách a starostlivosti o ne nájdete v našom článku R-skin, novinka medzi bežkami. 

rossignol klasicky styl bežkovania rossignol klasicky styl bežkovania rossignol klasicky styl bežkovania

Ponúkame Vám ku klasike video v podaní 5-násobného Olympíjskeho víťaza v biathlone Martina Fourcada na R-skin bežkách. Vo videu sa strieda súbežný odraz z paží, stromčekovanie do kopca a klasika na rovine so strriedavým odrazom:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia