Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

Bežkovanie - korčuliarsky štýl

Bežkovanie je ideálny športový pohyb v prírode počas zimných mesiacov. Dni sú krátke, tmavé a ponuré, ale bežkovanie vám zlepší náladu a cirkuláciu krvi. Ak si chcete riadne zamakať zvoľte kurčuliarsky štýl.

Bežkovanie - korčuliarsky štýl

Korčuliarsky štýl

Korčuliarsky štýl je fyzicky náročnejší ako klasický štýl. Korčuliarskej technike sa mnoho začiatočníkov vyhýba, ale neľakajte sa, nie je to také ťažké ako to vyzerá. Bežky spontánne rozbehnete do strán ako na kolieskových či ľadových korčuliach, pohyb Vám napokon po chvíli príde prirodzený. Nebude to žiadny svetový výkon, ale ak máte ambície sa zlepšiť, trénujte techniku. Ak nie tak si to len užívajte a športujte s chuťou a v prírode. Korčuliarský štýl je fyzicky oveľa náročnejší ako klasický, predsa len rozsah pohybu je väčší a pri správnej technike viete dosiahnúť aj slušnú rýchlosť. Nezabudnite na ruky, tie musia tiež makať.

ZÁKLADY TECHNIKY KORČULIARSKEHO ŠTÝLU

Základom je správne časovanie odrazu v kombinácií s dokonalým balansom na jednej nohe, pridajte k tomu synchronizovane ruky a ste tam. Pri korčuľovaní do kopca volíme menšiu dráhu sklzu a menšie kroky, odraz rúk diagonálny (pravá noha - ľavá ruka) Naopak na rovine krok naťahujeme čo najviac a odraz je z oboch rúk naraz. Pri jazde z kopca je odraz rúk pri každom druhom kroku z oboch rúk.

rossignol bežky na skate    rossignol bežky na skate    rossignol bežky na skate

V trochu abstraktnejšom videu Vám ukážeme ako Martin Fourcade maká v korčuliarskom štýle, pri bežkovaní do kopca si všimnite ako prehodí dvojpažný odraz z roviny do striedavého odrazu do kopca. Vo videu Martin opäť beží na R-skin bežkách.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia