Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Brúsenie hrán a voskovanie lyží

Každý skúsený lyžiar má rád svoje hrany ostré, aby si jazdu poriadne užil. Podmienky na zjazdovke sa často menia, ale my si chceme dobre zajazdiť vždy keď sa nám podarí dostať na svah. Preto je dôležité kontroľovať stav lyží a pravidelne ich servisovať. Ale kedy je ten správny čas na servis a voskovanie ?

Brúsenie hrán a voskovanie lyží

BRÚSENIE HRÁN

Brúsenie hrán ? tak to je alchýmia 😎 máme pre vás 6 tipov 👇

⛷️ Ale aké uhly sú tie vaše ?

Niekto si na lyžiach poznačí fixkou svoje obľúbené uhly, ktoré mu nadiktovali v servise, niekto si dá lyže len "nabrúsiť" a nerieši.

Tak na aké uhly brúsiť svoje lyže a ako často ?

1, Skúsení lyžiari robia rýchly prebrus malým pilníkom (buď voľnou rukou alebo v uholníku) na svahu tesne pred lyžovačkou, aby stiahli drobné nerovnosti z hrany. Takéto rýchle ošetrenie vám udrží hrany dlhšie ostré bez profi brúsenia hrán. Na internete nájdete množstvo video návodov, ako si takýmto spôsobom urobiť tuning hrán. 

2, Ostatní lyžiari servisujú lyže v servise, kde nadiktujú svoje uhly a skúsení servisáci sa postarajú o zvyšok. 

3, Keď neviete aké sú vaše obľúbené uhly na lyžiach: 
Tu funguje len jedna metóda a to postupné skúšanie a vytrvalosť. Ostré lyže v mäkkom snehu neotestujete tak ako by ste chceli, a preto na podmienkach a stave zjazdovky záleží. Skúste si polyžovať hneď ráno na menčestri a keď sa na svahu začnú vytvárať ľadové plochy, dajte lyže prebehnúť do servisu, poznačte si uhly a otestujte jazdné vlastnosti. Pokus & omyl 😉 keď vám uhly nesedia vráťte sa do servisu a nájdete spolu riešenie.

4, Ako často brúsiť hrany ? 
Pravidelnosť servisu je na vás a na vašom pocite pri lyžovaní. Keď vás šmýka na ľade aj pri väčšom zatlačení na hrany lyží, to je ten správny moment na brúsenie hrán. Odporúčame servisovať minimálne 2x sa sezónu.
Ľudoví odborníci vám ostrosť hrany otestujú tak, že si hranou skúsia stiahnúť malú vrstvu z nechta, je to vtipné pripomína mi to destvo, kedy nám takto hrany kontrolovali tréneri na svahu. Keď hrana bez problému urobí nechtovú "pilinu", hrany sú ostré, alebo máte mäkké nechty 😜 

5, Aké uhly odporúčame ?
Všetky lyže Rossignol v TEST CENTRE brúsime na 89 stupňov a 0,5 stupňa podbrus🙌 Sú to najobľúbenejšie uhly medzi lyžiarmi.

Po viac ako 15tich rokoch skúseností s lyžiarmi, ktorí testujú naše lyže priamo na svahu, sa nám tieto uhly osvedčili. Naše lyže brúsia iba vo Vrátnej v RAW VRÁTNA a vždy sme spokojní ❤️🙌  tímto ďakujeme tímu RAW Vrátna za dlhoročnú spoluprácu !

6, Podstatné je, aby ste si lyžovačku užili, zašportovali s kamošmi alebo rodinou a spokojní sa vrátili domov. Nakoniec keď je dobrá partia, ani tupé lyže vám nepokazia deň. 

Preto vám prajeme pekné chvíle strávené na horách, 
váš Rossignol tím ❤️ Vidíme sa na svahu 😉

VOSKOVANIE

Ako si rýchlo navoskovať lyže svojpomocne ? 

Všetko o sklzniciach a voskovaní 👇

1, KEDY VOSKOVAŤ ?

Ak máte na sklznici bledé a biele vydraté plochy, už je najvyšší čas na voskovanie 😀 Takáto sklznica sa ľudovo nazýva "suchá" a znamená to, že na snehu drhne a dokonca aj absorbuje malé množstvo vody zo snehu. Lyže sa voskujú až po brúsení hrán, ak chcete hrany brúsiť po voskovaní, tak to nerobte, ak sa už nedá inak, tak si dajte najskôr pár jázd, aby ste zvyšný vosk zodrali na snehu.

2, VOSKOVANIE ŽEHLIČKOU DEŇ PRED LYŽOVAČKOU

🎿Vosk vyberáme podľa aktuálnych tepelných a snehových podmienok, ak si nieste istí, voľte univerzálny vosk, alebo s väčším rozptylom napríklad -2 až -10, pozor je aj rozdiel medzi teplotou snehu a vzduchu, to nájdete na obale vosku.
🎿 Vhodná je žehlička na voskovanie lyží s obmedzením teploty, aby ste lyže nezničili, ak máte odhad môžete použiť starú mamininu žehličku. Otestujte ju na starších lyžiach.
🎿Sklznicu je potrebné vyčistiť a odmastniť, ideálne originál prípravkom na čistenie skĺznice. Zbavte hrany rôznych nerovností malým pilníkom. Opatrne železné piliny odstráňte, aby sa nezapichli do sklznice, alebo vašich rúk.
🎿Naneste na sklznicu vosk kvapkaním, a to tak že priložíte vosk na žehličku, ktorú otočíte hore žehliacou plochou a vosk steká kvapkaním na sklznicu, koľko je veľa zistíte až v ďalšom kroku, pokus-omyl.
🎿Prechádzajte žehličkou po nakvapkanom vosku tak, aby sa vosk roztopil a pokryl celú plochu skĺznice. Nežehlite dlho na jednom mieste, skontroľujte dlaňou teplotu lyže zospodu, môže byť jemne teplá, nie horúca. Vosk by nemal tuhnúť hneď, ale až po malej chvíli, vtedy sa skĺznica najlepšie "napije".
🎿 Po zachladnutí vosku (väčšinou na druhý deň) je potrebné hrubý vosk stiahnúť cydlinou a po odstránení hrubej vrstvy lyže prekefovať kefou na skĺznice.
🎿Hotovo, výsledok sa vám bude páčiť 😉

3, VOSKOVANIE TESNE PRED LYŽOVAČKOU, V DEŇ LYŽOVAČKY

🎿môžete použiť tekutý vosk bez žehlenia
🎿môžete použiť práškový vosk bez žehlenia
🎿môžete použiť vosk na studené voskovanie

Tieto vosky je potrebné vtrieť do sklznice korkovou kockou, alebo plstenou kockou na skĺznice. Efekt je okamžitý, pomôže, ale je krátkodobý. Takto navoskované lyže fungujú len pár jázd, ale môžu zachrániť lyžovačku 😀

Náučné okienko:
Typy skĺznice: sintrovaná a extrudovaná, aký je v nich rozdiel ?
🎿Sintrovaná sklznica je porézna, absorbuje viac vosku a tým je rýchlejšia. Používa sa na drahších a výkonnejších modeloch. Sintrovaná sklznica je chemicky stála a odolnejšia proti poškrabaniu. Rýchlejšie sa vysuší, preto ako každú sklznicu ju musíme pravidelne voskovať.
🎿Extrudovaná sklznica sa používa na lacnejších modeloch, je potrebné ju častejšie voskovať, je menej mechanicky odolná ako sintrovaná, ale dá sa ľahko opraviť a pravidelným voskovaním ma slušný výkon.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia