Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

Ekologický pohľad na výrobu oblečenia Rossignol

Od zimy 2023/2024 je cieľom, aby 100 % našich lyžiarskych búnd a nohavíc využívalo recyklované vlákna Primaloft v porovnaní s 80 % v súčasnosti.

Ekologický pohľad na výrobu oblečenia Rossignol

PRIMALOFT® RECYKLOVANÁ IZOLÁCIA

100% recyklovateľná zo 100% recyklovaného materiálu. V Spolupráci s PRIMALOFT® Rossignol vyvinul tepelnú izoláciu pre zimné oblečenie, ktorá je ľahká, odolná voči vode, ľahko zbaliteľná, a hlavne teplá. 

Hory, ktoré sú hlavným ihriskom pre značku Rossignol, sú teraz viac ako kedykoľvek predtým vystavené klimatickým zmenám. Každý z nás v rámci Rossignol firmy, cíti osobnú zodpovednosť vo všetkom čo sa týka ochrany prírody a hôr. Preto sme sa v roku 2019 pripojili k Fashion paktu, a podpísali sme Chartu OSN: Chartu módneho priemyslu pre klimatické opatrenia. Začiatkom roka 2020 sme tiež spustili na úrovni skupiny náš nový program Rešpekt. Naším ďalším krokom pre splnenie týchto záväzkov bolo posunúť sa ďalej s PrimaLoft® ako našou jedinou značkovou syntetickou a recyklovanou izoláciou.

 

HODNOTENIE ŽIVOTNÉHO CYKLU (LCA) LYŽIARSKEJ BUNDY

Aby sme poznali ich vplyv našich výrobkov na životné prostredie, vykonali sme na našich produktoch hodnotenie životného cyklu (LCA), ktoré je základným východiskovým bodom pre následné zmeny a zlepšenia v dizajne a výrobných metódach našich produktov.

LCA je najpokročilejší nástroj na celkové hodnotenie vplyvu produktu na životné prostredie. Identifikuje a kvantifikuje každý krok počas životnosti produktu. Zohľadňujú sa všetky fázy od návrhu až po triedenie a koniec životnosti produktu, vrátane ťažby surovín a energie, výroby, dopravy a použitia.

Na základe tejto analýzy sme preto venovali svoje úsilie dvom etapám, ktoré predstavujú takmer celý celkový vplyv lyžiarskej bundy na životné prostredie: suroviny (nespracované) a výrobný proces na transformáciu materiálov na komponenty potrebné na výrobu. Aby sme mohli konať rýchlo a efektívne, naše prvé iniciatívy sa zamerali na suroviny, vyšiel nám následovný graf.

Logo Primaloft

 

 

 

Preto od roku 2018 vznikla spolupráca so spoločnosťou Primaloft, expertom na vedu pokročilých materiálov, s cieľom použiť recyklované materiály z plastových fliaš na syntetickú izoláciu do Rossignol Softgoods (textil). Od zimy 2023/2024 je cieľom, aby 100 % našich lyžiarskych búnd a nohavíc využívalo recyklované vlákna Primaloft (v porovnaní s 80 % v súčasnosti).

Globálne recyklované štandardné logo

Zároveň sú niektoré naše produkty navrhnuté s recyklovanými vláknami Primaloft s certifikátom GRS (Global Recycled Standard). GRS je dobrovoľný medzinárodný štandard, ktorý stanovuje kritériá pre certifikáciu recyklovaného materiálu. Tento certifikát potvrdzuje, že použitý polyester je 100% recyklovaný. Norma GRS obsahuje dodatočné kritériá pre sociálne a environmentálne požiadavky na spracovanie a obmedzenia chemického zloženia.

Logo Sympatex

Od roku 2018 používame SympaTex, nepremokavú, vetruodolnú a priedušnú membránu bez PFC a 100% recyklovateľnú na shell bundy a nohavice (freeride/freerando). sympatex má perfektné vlastnosti 45 000 / 45 000.

Skupina Rossignol používa certifikované materiály aj na dizajn svojich produktov.

Certifikované logo GOTS

Certifikácia GOTS (Global Organic Textile Standard) zaručuje organický stav použitých textilných vlákien. Do roku 2023 bude časť našich letných tričiek a nohavíc vyrobená z organickej bavlny s certifikáciou GOTS.

OEKO-TEX

Používame materiály s certifikátom OEKO-TEX , t.j. bez látok škodlivých pre telo a životné prostredie. Táto certifikácia zabezpečuje právny súlad kontrolovaných textilných výrobkov. Aby sme zabezpečili súlad so všetkými týmito pravidlami, nastavili sme špecifikácie pre našich dodávateľov. Aktivuje sa overovací proces, ktorý umožňuje získať všetky certifikáty. Taktiež sme objasnili a zvýšili naše požiadavky voči našim dodávateľom zavedením nového kódexu správania:

  • Páperie, perie a koža musia byť vedľajšie produkty potravinárskeho priemyslu;
  • Používanie páperia a peria získaného živým operením zvierat je zakázané;
  • Používanie páperia a peria z priemyslu foie-gras je zakázané.

Okrem toho Skupina od roku 2018 nepoužíva zvieraciu kožušinu, ani angorskú vlnu (od roku 2020) ani mohér (od roku 2021). Nakoniec, od sezóny 2023-2024 zavedieme technológie bez obsahu PFC (PFC Free) pre vodoodpudivé úpravy, čo je v súčasnosti najlepšia možnosť na zaručenie odolnosti a výkonu produktov pri zachovaní životného prostredia.

VODEODPUDIVÉ OŠETRENIE BEZ OBSAHU PFC

Aby bol výrobok vodeodolný, textilný priemysel už dlho používa úpravu PFC (perfluorocarbon), syntetické chemické látky používané ako vodEodpudivé látky, ktoré umožňujú vode stekať ako kvapku namiesto presakovania do tkanín. Tieto chemické látky však boli označené ako karcinogénne a pôsobiace ako endokrinné disruptory. Spracovanie PFC je škodlivé pre ľudské zdravie aj pre životné prostredie.


váš Rossignol tím Slovensko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia