Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Essential sú nové a zo 77% recyklovateľné lyže

Prvé až 77% recyklovateľné lyže boli vyrobené ! Konečne sa to podarilo a výroba smeruje k ekologickejším produktom, ktoré je možné zrecyklovať a použiť na výrobu ďalších lyží. Lyže Essential nestrácajú na kvalite a hrdo nesú meno Rossignol, svojou tuhosťou jadra a výbornými jazdnými vlastnosťami sú určené pre veľmi dobrých lyžiarov.

Essential sú nové a zo 77% recyklovateľné lyže

ZBER LYŽÍ PRE ĎALŠIE POUŽITIE

Po ukončení životnosti alpskej lyže vznikne 5 až 9 % odpadu, ktorý zaťaží životné prostredie. Žiaľ, v procese sa stále používa skládkovanie, čo je katastrofálne pre životné prostredie. Príliš veľa lyží končí týmto spôsobom.

Pred niekoľkými rokmi sme začali drviť časť našich nepoužívaných lyží, aby sme získali rôzne komponenty, pričom sme oddelili železné a neželezné časti, oceľ a hliník,  ktoré sa potom recyklujú. Väčšina výsledných komponentov sú zmesové plasty, ktoré potom opätovne používame ako tuhé palivo. Projekt Essential je výsledkom pozorovania tohto procesu. Cieľom je vytvoriť viac recyklovaných materiálov, optimalizovať proces recyklácie pre naše lyže na konci ich života.

Lyže ESSENTIAL sú perfektné, prúdko lyžovateľné All Mountain lyže vyrobené vo Francúzsku v srdci Álp.

Projekt Essential vznikol z pozorovania výrobného procesu konvenčných lyží, ktorý má nízky potenciál pre recykláciu. Na konci životnosti lyží nie je prevažná väčšina surovín recyklovateľná. Skupina Rossignol sa zaviazala k väčšej udržateľnosti pri výrobe, aby sme prevzali zodpovednosť v súčasnej výzve recyklácie lyží a vybavenia pre zimné športy. Cieľom značky je znížiť počet použitých materiálov a prísny výber materiálov, ktoré sa po skončení životnosti dajú recyklovať, čím sa podporuje obehové hospodárstvo.

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lyže môžete vrátiť výrobcovi, ktorý ich pozbiera na zberných miestach a ďalej recykluje !

Po vrátení lyží po niekoľkých rokoch lyžovania používateľmi, budú lyže Essential zaslané do Sallanches, kde budú posúdené a následne súčasťou ďalšieho procesu. Buď budú lyže opravené v rámci okruhu obehového hospodárstva, alebo programu upcyklácie, alebo budú recyklované a použité na ďalšiu výrobu. V rámci tohto nového procesu, sa závod v Sallanches stane kľúčovým centrom odborných znalostí a domovom pre kompletný a lokálny cyklus výroby, opráv a recyklácie.

Do roku 2028 Rossignol plánuje pre tretinu svojich lyžiarskych produktov uplatnenie prístupu obehového hospodárstva. Ostatné produkty sa vyvíjajú v rovnakom duchu, aby sa zamerali na triezvosť, jednoduchosť a väčšiu recyklovateľnosť.

 

SKLADBA LYŽE ROSSIGNOL ESSENTIAL

Jadro lyží je z bukového dreva a pochádza z udržateľných lesov. Lyže sú vyrobené vo Francúzsku na v našom závode v Sallanches. Dôležitý je výber krátkych distribučných kanálov, vďaka tomu 100 % komponentov pochádza z EÚ. Rossignol Essential sú až zo 77% RECYKLOVATEĽNÉ, čo je 10-krát viac ako tradičné lyže. Na výrobu lyží bolo použitých 34 % recyklovaných materiálov a 39 % materiálov na biologickej báze.

Zloženie lyží Essential:

35% HLINÍK

Recyklované v organizovaných zariadeniach, hliník je dnes nekonečne recyklovateľný.

35% DREVA

Drevené štiepky sa opätovne používajú v rôznych konštrukčných materiáloch. Aktívne pracujeme na riešeniach, ktoré umožnia ich opätovné použitie v budúcich lyžiach Rossignol.

7 % OCELE

Recyklované v organizovaných zariadeniach, oceľ, ktorá je dnes nekonečne recyklovateľná.

12% PLAST

Triedené, obnovené a znovu použité ako zdroj energie. Aktívne pracujeme so sektorom recyklácie.

5% JEMNÉ DREVO

Triedené, obnovené a znovu použité ako zdroj energie. Aktívne pracujeme so sektorom recyklácie.

6% ODPADU

V rôznych fázach brúsenia a triedenia lyžiarskeho materiálu, len    6 % je odpad.

 

RECYKLAČNÝ PROCES

v procese recyklácie je dôležitý krok a to vrátenie lyží výrobcovi. Potom ako lyže vyjazdíte, tak ich môžete odovzdať na odberných miestach, odkiaľ si ich výrobca doručí do fabriky v Sallanches. Následne prejdú skúškou či sú vhodné na ďalšie použitie alebo sa presunú na ďalší recyklačný krok. 

   

Ak sú lyže nepoužiteľné na ďalšie lyžovanie prechádzajú do recyklačnej mašiny, kde sú veľmi premysleným spôsobom pomleté a jednotlivé časti sú rozdelené do viacerých nádob pomocou vibračnej linky. Takto sa ťažšie a ľahšie častice od seba oddelia a uľahčia ďalší proces separácie.

 

 

Projekt lyží ESSENTIAL sa zviditelnil tak rýchlo, že mnohé lyžiarske značky sa chcú zapojiť do tohto projektu a vyrábať spolu lyže, ktoré mnoho násobne menej zaťažujú životné prostredie. Rossignol s projektom Essential vyhral na ECOSPORT AWARDS 2022 cenu:  „ Obehová ekonomika “ za najlepšiu implementáciu riešení na zber, triedenie, opätovné použitie a opravu týchto predmetov: Rossignol za svoj lyžiarsky projekt.

      

My sme veľkí milovníci športu a prírody, vážime si naše prírodné bohatstvo, hory a hlavne možnosť lyžovať v zime. Milujeme chladné zimy a množstvo prírodného snehu či už na bežky, skialp, splitboarding alebo lyžovanie a snowboarding. Sme zodpovední a snažíme sa chrániť našu prírodu všetci spolu, aj maličkosťami, každý deň. Separovaním odpadu, zberom kuchynského odpadu, či zbieraním smetí na túre na horách. Firma Rossignol urobila veľký krok dopredu vo výrobe lyží, ktoré nezaťažujú našu planétu tak ako predošlé modely. Nás táto iniciatíva za ochranu hôr nadchla, aj keď je výroba náročnejšia na procesy, aby sa dosiahla požadovaná kvalita, firma Rossignol to vníma ako investíciu do budúcnosti našej jedinej planéty. Tu však neskončili, výroba sa bude zlepšovať a recyklačný proces zdokonaľovať tak, aby výroba čo najmenej vplývala na životné prostredie. Lyže môžete odovzdať v našich predajniach Rossignol, odkiaľ ich pošleme na zberné miesta Rossignol. Ďakujeme vám, že ste súčasťou procesu a záleží vám na našej prírode.

Máte nejaké otázky k téme ? Napíšte nám na info@rossignol.sk. Prajeme vám veľa príjemného a aktívneho odpočinku v prírode

Váš Rossignol tím Slovensko


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia