Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Kedy prejsť na tvrdšie lyže ?

Svah je perfektne upravený, lyže máte nabrúsené, pustíte sa do rýchlosti a pri vedení oblúkov nemáte pocit istoty, lyže nedržia a neposlúchajú ? Cítite, že máte na viac, chceli by ste do lyží viac zatlačiť, vyrezať dlhší oblúk a pri väčšom tlaku na lyže sa stratí všetká energia a lyže len tak mdlo dokončia oblúk ? Je čas prejsť na tvrdšie lyže.

Kedy prejsť na tvrdšie lyže ?

Kedy už vymeniť lyže ?

Ako zistím, že mi lyže už nestačia a potrebujem niečo viac ? Naša obľúbená odpoveď je, že treba vyskúšať nové lyže a ten pocit sa jednoducho dostaví. Pokiaľ budete jazdiť na svojich starých lyžiach a aj po dobrom servise sa necítite vo svojej koži, je čas lyže vymeniť.

Kedy prejsť na tvrdšie lyže ?

Toto je hlavne o pocitoch lyžiara. Jednoducho máte pocit, že by ste zvládli väčšiu rýchlosť, krajší oblúk, ale ten pocit na nohách je taký, že lyžiam jednoducho neveríte. Cítite, že pri vedení oblúka, keď máte najväčší náklon a tlak na lyže, tak lyže vibrujú a sú nesvoje. Pri väčšej rýchlosti nemáte stabilitu a pri maximálnom tlaku na lyže akoby sa stratil efekt spätnej väzby od lyže. Lyža, ktorá je dostatočne tvrdá, pružná a má všetky vlastnosti zachované, prirodzene dáva spätnú väzbu lyžiarovi v pomere: koľko do lyže zatlačíš toľko by mala lyža streliť naspäť. Lyža je konštruovaná tak aby svojou tvrdosťou a pružnosťou pomohla s odstredivou silou pri maximálnom zaťažení a "vykopla" vás do ďalšieho oblúka. Keď lyža nie je dostatočne tvrdá pre váš štýl jazdy, technickú vyspelosť a hmotnosť ktorú máte, tak to jednoducho nie je ono a musíte vymeniť za tvrdšie, alebo novšie alebo dlhšie..možností je viac. Či už ste pokročilý lyžiar alebo expert mali by ste mať lyže, ktoré odpovedajú včas a správne na rýchlosť a tlak ktorý na lyže vytvoríte. Ak ste lyže nemenili niekoľko rokov, je možné že ste svoje lyžiarske zručnosti zlepšili a lyže vám už nestačia. Ak máte tieto pocity, tak vám odporúčame vyskúšať tvrdšie lyže, napríklad na našich testovačkách, viac info: TESTUJ. na tých správnych lyžiach sa pocit istoty sa dostaví už po prvej jazde, buď vám lyže sadnú, alebo nie a hneď budete vedieť či sú tvrdšie lyže vašou voľbou.

Aké sú to tvrdšie lyže ?

Začneme tým, že jadro lyže Rossignol sa skladá z dreveného jadra, ktoré je obalené skleným vláknom. Takéto drevené jadro bez ďalších výstuží je pružné mäkké, ľahko ovládateľné a v nízkej rýchlosti ideálne pre začiatočníka, ktorý sa do lyže nevie oprieť. Postupne sa pridáva do dreva karbón pre pevnosť, bazalt proti vibráciám, titanalové nosníky pre elimináciu vibrovania špičky lyže (LCT), titanalové vlákna pre zvýšenie tvrdosti a odolnosti lyže a najtvrdšie lyže majú titanalovú platňu po celej dĺžke lyže, prípadne rovno dve platne na sebe. Od začiatočníka po experta sa nachádza množstvo modelov lyží s postupnou tvrdosťou, aby si každý lyžiar našiel svoj model lyže, ktorý sedí na jeho technickú vyspelosť a štýl jazdy. Lyžiar, ktorý má nižšiu hmotnosť volí lyže mäkšie ako lyžiar s vyššou hmotnosťou. Preto je výber lyží úplnou alchýmiou a my vám síce poradíme v predajni, ale nie je nad to lyže vyskúšať na svahu ! Kde a kedy môžete testovať lyže Rossignol nájdete tu: TESTUJ.

Pretáča vás v oblúku ?

Poznáte ten pocit, keď máte dobrú rýchlosť a pekne točíte oblúk a máte pocit, že bude najlepší v živote a zrazu vás lyže vyrotujú ramenami smerom ku svahu, stratíte rýchlosť, ale aj šancu na ďalší oblúk ? V takomto prípade máte lyže buď príliš krátke alebo príliš mäkké, alebo ste začali na lyže v oblúku tlačiť príliš neskoro a ťažisko ostalo nad lyžami a vy v záklone. V záklone nemáte pod kontrolou špičky lyží, tým pádom vás nemôžu poslúchať. Pri technicky správnom prevedení oblúku je dôležité, aby sa ťažisko a boky vyklonili z osi lyží tak aby sa lyže naklonili na hrany a zároveň sú kolená nad špičkami viazaní a píšťale výraznou váhou opreté do jazykov skeletov lyžiarok. Táto kombinácia je nepriestrelná. Ak aj v takomto prípade nastane pretáčanie v oblúku a lyže vás nedržia, je čas vymeniť lyže.

 

Vibruje vám spodná lyža na zľadovatelom svahu ?

Je dosť možné, že máte buď zle zaťaženú spodnú lyžu a mali by ste na ňu viac pritlačiť, alebo máte tupé hrany, alebo máte príliš mäkké lyže či krátke lyže. Tiež sa to môže stať keď jazdíte na tvrdej ľadovej piste na širokých lyžiach určených do hlbokého snehu. Keď je lyža príliš široká, často býva na jazdu vo voľnom teréne aj odľahčená a teda je v torzii mäkšia a nemá vlastnosti na to, aby udržala tlak a rýchlosť na ľade bez nežiadaných vibrácií.

Šmýka vás v oblúku ? Nedržia vám lyže ?

Riešení tohto problému je viacero. Začneme tým, že to môžu spôsobovať tupé hrany na lyžiach, príliš mäkké či krátke lyže na vašu váhu alebo zlá technika lyžovania. Techniku lyžovania viete zlepšiť s inštruktorom, ktorý vám cvičeniami odstraňuje chyby a zlozvyky. Takéto lekcie vrelo odporúčame, pomôže aj malý video koučing počas lekcie a vysvetlenie profesionála na čo si dávať pozor, aby ste zlepšili štýl aj techniku. Okrem iného vám inštruktor poradí či máte lyže vhodné pre vašu postavu a na váš štýl jazdy. Tupé hrany je potrebné nabrúsiť, niekedy stačí malý servis a vy ste späť v plnej sile na zjazdovke.

Bojujete s lyžami v každej jazde ?

Často máme na svahu skúsenosť, že lyžiari sa snažia vytočiť krátky oblúk na lyžiach s veľkým rádiusom a dlhý oblúk na lyžiach slalomových s malým rádiusom. Rádius je polomer otáčania lyže na základe vykrojenia lyže. Je fajn osloviť odborníka, buď inštruktora v lyžiarskej škole, alebo sa skontaktovať s najbližším servisom. Vieme vám poradiť aj v Rossignol stane na testovačkách Rossignol. Ideálne však je aby daný odborník videl vašu jazdu na lyžiach pre ďalšie závery. Ak nemáte nikoho v okolí, je dobré skúsiť iné lyže a porovnať.

Neviete vybrať lyže pre vašu polovičku alebo deti ?

Neverili by ste, ale chodia k nám na testovačky Rossignol testovať lyže muži pre svoje ženy. Ako ? No tak, že si obujú drahí páni dámske lyže, dajú si pár jázd, poskúšajú viacero modelov a potom svojej polovičke lyže vytipujú. Toto vôbec nie je dobré riešenie ???? Lyže by ste si mali vyberať len pre seba, podľa pocitu a prirodzeného pohybu na svahu. Lyže by vás mali počúvať a prispôsobiť sa vašim potrebám, rýchlosti, dĺžke oblúka a celkovému štýlu jazdy a aj telesným proporciám (hmotnosti a výške). Preto ak by ste chceli vybrať lyže pre niekoho iného, je lepšie ak ich vyskúša sám/sama. Pre dámy máme v Rossignol stane takmer 20 modelov lyží, čiže je z čoho vyberať čo sa dĺžiek, modelov aj dizajnu týka. S výberom lyží je to jednoduchšie, lyže pre deti by mali byť ľahké, pružné a točivé. Prosím nedávajte slabším lyžiarom lyže, ktoré ste kúpili od kamaráta a ich deti pretekajú. Tieto lyže sú vystužené, tvrdšie a ťažšie ako bežné lyže pre deti. Deti budú mať unavené bedrá a kolená a neužijú si lyžovačku. Toto neplatí ak máte vylyžovaného malého lyžiara alebo lyžiarku, ak jazdia decká rýchlo a technicky dobre, môžete zvoliť tvrdšiu lyžu. Netreba to však preháňať, lyžovačka je v prvom rade o zábave. Ako vybrať lyže nájdete v našej poradni: Lyžovanie.

Chceli by ste vyskúšať lyže Rossignol zadarmo ?

Rossignol lyže môžete skúšať bezplatne cez víkendy na Snow Show a testovačkách Rossignol a mimo termínov testovačiek máme test kolekciu v našom test centre RAW Vrátna za poplatok, viac info tu: TESTUJ.

Máte nejaké otázky ? Napíšte nám na našom čete na eshope alebo na info@rossignol.sk a radi vám poradíme.


Váš Rossignol tím Slovensko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia