Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Obráčky alebo slalomky ?

Často sa nás pýtate, ktoré lyže sú najlepšie a my, so skúsenosťami, odpovedáme: Tie na ktorých sa vám lyžuje najlepšie ! V článku si rozoberieme bežné slalomové a obrákové lyže z rady Hero, na ktorých lyžuje široká verejnosť a sú bežne dostupné v obchodoch. Pretekové lyže, na ktorých lyžuje Petra Vlhová, nie sú vhodné pre bežných lyžiarov, tie sú najlepšie pre našu Peťu Vlhovú.

Obráčky alebo slalomky ?

Ktoré lyže sú najlepšie ? Vyskúšajte a uvidíte !

Každý z nás má iný štýl lyžovania. Každý z nás robí iný oblúk, má inú techniku, časovanie zahájenia oblúka, ale aj jeho ukončenie a výjazd z oblúka. Vzhľadom na tieto informácie vždy našim zákazníkom odporúčame lyže najskôr vyskúšať a až potom kúpiť. Každému sedí niečo iné. Lyže Rossignol môžete testovať vo vašich lyžiarskych strediskách na akciách SNOW SHOW kde máme 60 párov lyží a testovať môžete bezplatne celý deň. Viac info kde a kedy nájdete tu: TESTUJ. Mimo termínov SNOW SHOW máme celú testovaciu kolekciu k dispozícií na testovanie v našom test centre RAW Vrátna. Výsledný výber lyží po testovaní mnohých lyžiarov aj lyžiarky prekvapil. Preto voľba číslo 1 je vždy lyže najskôr vyskúšať a potom kúpiť, veď si ich nekupujete na jednu sezónu. Pri výbere lyží nezabúdajte dbať aj na ich dĺžku, ktorá ovplyvní celkové jazdné vlastnosti. Ak si vyberiete dlhšie slalomky tak môžete jazdiť rýchlejšie a väčší oblúk, ak zvolíte kratšie slalomky, budete tých oblúkov robiť oveľa viac. Pri každom modeli lyží si skontrolujte aj rádius ktorý sa mení s dĺžkou lyží.

Slalomky

Slalomové lyže sú z pretekového hľadiska označované ako lyže na krátky oblúk. Slalomky majú rádius cca 11 -14 metrov a dokážu vykrojiť veľmi krátky oblúk. Slalomky majú viditeľné vykrojenie, pripomínajú svojím tvarom presýpacie hodiny. Vo veľkej rýchlosti bez zaťaženia vedia byť vrtké a nestabilné. V zásade sa slalomové lyže vyberajú kratšie, ideálne v rozmedzí brada - nos/oči. V centimetrovej informácií je to výška lyžiara -15 až 20 cm. Tento údaj je len orientačný, je potrebné brať do úvahy technickú úroveň lyžiara, jeho hmotnosť a ostatné preferencie. 

Slalomové lyže sú najobľúbenejšie, sú krátke a rýchle. Slalomové lyže sú častejšie vyberané lyžiarmi, lebo je ľahšie urobiť kratší oblúk, na menšej ploche a v menšej rýchlosti. Pozor nehovoríme o perfektnej technike slalomového oblúka, to už je iná liga, takých lyžiarov nie je veľa. Nie je oblúk ako oblúk :) Čiže slalomové lyže ujazdí takmer každý, rozdiel je v tom, či si idete pohodu alebo či oblúk robíte technicky správne. Najdôležitejšie samozrejme je, aby vás lyžovačka bavila. Jazda na slalomových lyžiach vyžaduje lepšiu kondičku a dobrú silu v nohách, ak by ste zvolili slalomky Rossignol Hero St Ti tak sa pri každej jazde poriadne zapotíte. Hero St Ti sú slalomové lyže s titanalovou platňou po celej dĺžke lyže. Sú veľmi tvrdé a veľmi ťažké, preto je potrebné vydať viac energie na poriadnu slalomovú jazdu, nehovoriac o rýchlosti, ktorá je potrebná, aby ste dokázali bojovať s odstredivou silou a tvrdosťou lyží. V takomto prípade je to kondičné lyžovanie, ktoré aj dobrý lyžiar vydrží cca 2 hodiny. Ak zvolíte slalomky Hero St Ti ideálna je rovná ľadová pista, hneď ráno, poriadne si na lyžiach zamakať na dve hodinky a potom s dobrým pocitom lyže odložiť, a seba môžete odložiť na obráčky alebo do wellnessu.

Náročnou časťou pri správnej technike na slalomových lyžiach je rýchle prenášanie váhy, v rytmickej rýchlej jazde. Predstavte si, že v každom oblúku na vás tlačí odstredivá sila zo strán, ktorú vyrovnávate posadením ťažiska mimo lyží + gravitačná sila z hora, kde z momentu najnižšie položeného ťažiska v rýchlosti musíte urobiť zdvih a prenesenie váhy do momentu najnižšie položeného ťažiska v zrkadlovom oblúku, to chce svaly aj kondičku, verte mi. Dobrý cvik vo fitku je leg-press, často používaný v suchej príprave lyžiarov. Tento dej je rovnaký aj pri obrákovom oblúku, ale tých obrákových oblúkov urobíte o polovicu menej za rovnakú jazdu, a máte viac času predýchať a prenášať váhu z oblúka do oblúka. Slalomky Hero St Ti odporúčame každému, kto má rad krátke oblúky, rýchlu jazdu, tvrdé lyže, ľadovú upravenú pistu a rád si na lyžovačke dobre zamaká.

Obráčky

Obrákové lyže sú z pretekového hľadiska lyže na obrovský slalom, teda na dlhý oblúk. Obráčky majú rádius cca 17 - 22 metrov. Sú menej vykrojené ako slalomky, na prvý pohľad akoby sa ani nejednalo o karvingové lyže. Obráčky sa vyberajú dlhšie, začínajú od úrovne výšky lyžiara a viac. Obrákové lyže sú vhodné na rýchlu jazdu a na dlhý obrákový oblúk. S obráčkami je ťažšie vykrojiť krátky oblúk, najmä pre slabšieho lyžiara, ktorý nedokáže vytvoriť dostatočný tlak na lyžu v rýchlosti. Obrákové lyže Rossignol Hero Lti Ti sú podobne ako slalomky vystužené titanalovou platňou po celej dĺžke lyže. Sú preto tvrdšie, ťažšie a perfektne držia vo veľkej rýchlosti vďaka výbornej torznej tuhosti. Obráčky milujú rýchlosť a správne zaťaženie v oblúku. Krásne držia v maximálnej rýchlosti s maximálne vychýleným ťažiskom mimo osi lyží. Keďže je pri obrákovom oblúku vyššia rýchlosť ako pri slalomovom, nastáva aj väčšia odstredivá sila zo strán aj z hora, ale aj dostatok času, ktorý pri slalomkách určite nedostanete. Na obrákových lyžiach sa tiež kondične pracuje na vysokej úrovni, máte však viac času na predýchanie aj časovanie či vedenie oblúka, ako na slalomkách. Obráčky volia najmä bývalí pretekári, ktorí si chcú pripomenúť rýchlosť a dobré držanie v oblúku. Naši Masters lyžiari majú obľúbené najmä Hero Master lyže, pretože pripomínajú málo vykrojené tvrdé lyže ešte z čias klasických lyží. Tento rok sú novinkou v Masters kolekcii aj slalomky, ktoré si hneď získali svojich fanúšikov. Obráčky odporúčame každému, kto má rád rýchlosť, dlhé oblúky, tvrdé lyže a upravenú ľadovú pistu kde sú obráčky Hero Lt Ti vo svojom živle. Najviac ich využijete na fresh tracku kde je málo lyžiarov, keďže potrebujete viac miesta na presné vykrojenie dlhých oblúkov. Nevýhodou obráčiek je práve táto posledná zmienka, ak je svah plný, nemáte ich kde vyvenčiť. Každá obráková lyža si zaslúži čas od času poriadnu jazdu.

Máme tip pre vášnivých slalomárov s boľavými kolenami a krížami: Salomky, aj pri správnej jazde a technike výrazne zaťažujú kolená a kríže, ak milujete rýchlosť a perfektne vykrojený karvinogový oblúk, môžete skúsiť kratšie obráčky s ktorými si užijete dokonalo vyrezaný stredný oblúk. Nepocítite takú rýchlu únavu a vaše lyžovanie nadobudne nový rozmer. Nie je to pre každého, no za 15 rokov skúsenosti s testovačkami na svahu, máme pozitívne recenzie lyžiarov, ktorí si nechali od nás poradiť.

Ako brúsiť obráčky a slalomky ?

Štandardne lyže servisujeme na 88 stupňov a 0,5 stupňa podbrus, takýto variant by sme odporúčali aj na obráčky, úplne to stačí. Ak však pri slalomkách máte pocit, že by ste z toho vedeli vytrieskať viac, tak si skúste v servise vypýtať 87 stupňov a 0,5 stupňa podbrus, uvidíte, možno to zmení váš život a možno sa vrátite k 88 stupňom. brúsenie lyží pre maximálny výkon odporúčame každé asi 3-5 dní lyžovačky. Podľa podmienok na piste, podľa množstva nalyžovaných kilometrov, ale hlavne podľa vášho pocitu, ak lyže držia, zbytočne si tu hranu nemíňajte v servisoch. Niekedy stačí po lyžovačke prebehnúť hrany diamantovým pilníkom v uholníku. Ak to neviete radšej to nerobte na nových lyžiach, ale na internete nájdete kopec videí, môžete trénovať na starých lyžiach.

Ktoré lyže si teda máte vybrať ? Hero, React, Nova alebo Experience ?

To je ľahké, predsa tie na ktorých sa vám lyžuje najlepšie :) Vybrať si tie správne lyže je úplná alchýmia, katalógy a predajcovia sa vám snažia poradiť čo najviac, ale nakoniec nie je nič lepšie ako samotné lyže otestovať priamo na svahu. Preto otázkou nie je či obráčky alebo slalomky, ale tiež akú dĺžku si vybrať a ktorý model. Okrem slalomiek máte na výber aj Multi turn titanal lyžu na stredný oblúk s titanalom v strede lyže, ale aj karbónovú verziu, ktorá je mäkšia. Taktiež ponúkame lyže REACT, ktoré sú širšie ako obráčky a ponúkajú väčšiu stabilitu, od dlhého oblúka, cez univerzálny stredný oblúk až po krátky oblúk. Taktiež dámske lyže Nova majú hneď 6 modelov, okrem toho máme all mountain veľmi dobre predávanú radu lyží Experience, ktoré sú obľúbené medzi mužmi aj ženami. Experience sú vhodné na slovenské svahy ponúkajú univerzálny rádius a možnosť lyžovania na upravenej aj rozbitej zjazdovke.

Záver

My vám odporúčame lyže Rossignol najskôr vyskúšať až potom kúpiť. Máme v teste pre túto sezónu 60 párov lyží, vybrané modely vo viacerých dĺžkach, okrem toho môžete testovať aj snowboardy Rossignol. Viac info kde a kedy nájdete tu: TESTUJ.


Vidíme sa na svahu, váš Rossignol tím Slovensko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia