Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

Skialpinizmus, skitouring, freetouring a splitboarding

Konečne nasnežilo a my po týždňoch driny na technickom snehu na zjazdovkách môžeme opustiť prítomnosť lyžiarov a lanoviek, a objavovať ticho v odľahlom prostredí prírody a hôr. Je to tu, zima začala a s ňou aj pravá skialpová, freetouringová a skitouringová, ale aj splitboardová túra. Viete, ktorý z týchto športov vlastne robíte ? Priblížime vám terminológiu a črty jednotlivých druhov skialpinizmu v tomto krátkom článku.

Skialpinizmus, skitouring, freetouring a splitboarding

Čo je to skialpinizmus či alpinizmus, podľa odborníkov ?

Skialpinizmus bol pôvodne šport vykonávaný najmä v alpách.

„Tradične sa u nás používal názov lyžiarska turistika a vysokohorské lyžovanie. Táto má a mala rôzne formy. Jednou boli výstupy a zjazdy v horolezeckom teréne. Pod snehom sa mnohé horolezecké jednotky zmenia na terén, ktorý dokáže zjazdiť aj stredne dobrý lyžiar (ak sa tam dostane, nebojí sa a nezosype sa s lavínou alebo po ľade). V znaku JAMES sú lyže spolu s lanom a čakanom, to znamená že zakladatelia slovenského horolezectva počítali aj s touto formou Taterníctva. „ (Doc. Ing. Martin Šperka, PhD. Skialpinizmus a Horolezectvo)

Skialpinizmus je športová činnosť, pri ktorej človek zvláda výstup a zjazdovú lyžiarsku techniku v neupravenom horskom teréne, ako aj praktické zásady bezpečného pohybu aj v zimnom  horolezeckom teréne. Skialpinista je teda človek znalý problematiky bezpečného pohybu na lyžiach ako aj bez nich v zimných horských podmienkach. Tento šport je pre ľudí nielen dobre pripravených po fyzickej stránke ale aj po psychickej. Tiež treba poznamenať, že skialpinisti lyžujú náročné terény ako sú strmé svahy či úzke žľaby, preto ich lyžiarska technika musí byť výborná. (zdroj: james.sk.)

 

Základné rozdelenie skialpinizmu  a ďalšie dôležité informácie

1, Pretekový skialpinizmus

2, Klasický skialpinizmus

3, Fitness skialpinizmus / Speedtouring

4, Turistika na skialpoch / Freetouring alebo Skitouring

5, Splitboarding

6, Mačky vs. haršajzne

7, Skialpinizmus a ochrana prírody

8, Čo robiť v prípade, že sa na horách stane krízová situácia a niekto je zranený ?

 

1, Pretekový skialpinizmus

Tak táto kategória je pre dobre trénovaných športovcov, ktorí na čas zdolávajú v rámci pretekov prevýšenie viac ako 2000 metrov, kombinujú techniku šliapania na tenkých ľahkých lyžiach so šliapaním v mačkách s lyžami na chrbte, prekonávajú aj skalnaté úseky kde sú natiahnuté istiace laná. Maká sa na čas a takmer celú dobu idú pretekári na doraz s kyslíkovým dlhom. Pretekový skialpinizmus má ešte svoje rozdelenie, ale do takej hĺbky v tomto článku nepôjdeme. Povinná výbava pretekára: Helma a izotermická fólia. Pretekári musia ako aj všetci skialpinisti v horskom teréne mať so sebou povinnú lavínovú výstroj ako je lavínový vyhľadávač, sondu a lopatku, ktoré sú odľahčené.

2, Klasický skialpinizmus

Na túto kategóriu nepotrebujete len výbornú kondíciu a skúsenosti, ale aj dobrú lezeckú techniku a vybavenie na prekonanie skalných úsekov hôr bez snehovej pokrývky, alebo s pokrytím ľadu. Klasický skialpinizmus je teda turistika na lyžiach, ktorá kombinuje šliapanie na lyžiach s použitím horolezeckej techniky a výstroje, ktoré sú nevyhnutné pre zdolanie vysokohorských vrcholov. Dôležitý je tréning pohybu vo vysokohorskom prostredí, mnoho skúsenosti z lezenia na stenách, skalách aj ľadoch. Ďalej je potebná dobrá znalosť problematiky o náuke snehu a lavínach.

3, Fitness Skialpinizmus / Speedtouring

Toto je špecifická kategória skialpinizmu, s ktorou sa stretávame aj v lyžiarskych strediskách, kde v obtiahnutých kombinézach „na ľahko“ šliapu lyžiari na skialpových lyžiach, viac podobným bežkám, podobne ako je to v pretekovom skialpe. Super ľahké lyže, super ľahké lyžiarky, odľahčené karbónové paličky, mini batôžtek na chrbte na pásy. Áno, veľmi podobné pretekovému skialpinizmu, ale nepreteká sa so súpermi, nuž len so svojim vlastným výkonom. Speedtouring je výstup na lyžiach po upravenej alebo neupravenej trati či vo voľnom teréne, len po snehovej podložke, prípade rýchle prebehnutie miest s nedostatkom snehu, bez použitia horolezeckej výstroje. Tento druh skialpinizmu obľubujeme aj my, čo nelezieme až na skalný vrchol, ale ideme si pred prácou vybehnúť svoju trať a zamakať si s odľahčenou výbavou, určenou na maximálny výkon pri výstupe. Takáto ľahká výstroj vás nepoteší pri jazde dole, ale kvôli kvalitnému jazdeniu Speedturisti nešliapu.

4, Freetouring / Skitouring

Prelúskali sme sa všetkými kategóriami až k tej najrozšírenejšej. Áno Freetouring a Skitouring je šport, ktorý vykonáva väčšina z nás. Freetouring je šliapanie na lyžiach po upravenom alebo neupravenom voľnom teréne, po kopcoch, žľaboch, hrebeňoch, bez použitia horolezeckých techník a výstroje. Väčšina z nás teda freetouringuje a skitouringuje, ale aj tu je rozdiel. Skitouring je turistika na lyžiach na snehu s cieľom turistiky, čiže k tomu je vyberaná aj výstroj, ktorá nie je určená na freeride (adrenalínovú jazdu v hlbokom snehu). Freetouring je výšľap na freeride lyžiach mimo zjazdoviek teda v neupravenom teréne, s cieľom jazdy v hlbokom snehu. Jasné, pýtate sa že či Skituringáči nechcú jazdu v prašane ? Chcú, všetci si chceme dať jazdu v prašane aj klasickí skialpinisti aj pretekári aj všetci, lebo je to obrovský pôžitok a neskutočný pocit zavesiť sa do lyží a plávať nepojazdeným jazerom ľahkého hlbokého snehu. Zásadný rozdiel je vo výstroji, tá fretouringová je ťažšia, lyžiarky sú tvrdšie, majú skelety klasických zjazdových lyžiarok s extra pohyblivým komínom. Lyže sú širšie, ťažšie, tvrdšie, vhodnejšie do prašanu. Freetouringoví skialpinisti majú v zásade lavínovú výstroj, prípadne air-bag batoh a pohybujú sa oveľa častejšie v lavínoznom teréne.

Naše odporúčanie: Pokiaľ jazdíte aj len okrajovo voľný a lavínozný terén, nepodceňujte prípravu a lavínovú výbavu (pipák, lopatka, sonda). Praktická je aj malá lekárnička s plastermi na otlaky, elastickým obväzom, či s tabletkou na akútnu bolesť. Dôležitý je tiež pravidelný tréning s výstrojou, používanie a vyhľadávanie s vlastným pipákom, aby ste nestratili hlavu v prípade krízovej situácie. Na slovensku treba sledovať výstrahy a lavínovú situáciu na stránkach HZS a na stránkach Lavínovej prevencie. www.hzs.skwww.laviny.sk

Nie je podstatné či používate správnu terminológiu na horách, ale či viete reagovať a pomôcť keď naozaj treba. Výraz skialpinizmus sa usadil v bežnom slovníku na horách a nič týmto slovom nepokazíte. Ak sa vám niekto vysmeje, že nie ste skialpinista ale turista na lyžiach, nuž aj on bol kedysi turista na lyžiach...

 

5, Splitboarding

Tento šport samozrejme nevynecháme, aj keď sa na splitboardistov často zabúda, všetci sme turisti na lyžiach, len spôsob jazdy sa trochu mení. Splitboardisti pred výšľapom rozdelia svoj split na dve lyže a šliapú technikou ako na skialpových lyžiach. Pred jazdou musia svoje splitové lyže spojiť do snowboardu prehodiť viazania na mód jazdy a ide sa. Je to trochu náročnejšie ako nachystať skialpy na jazdu, ale skialpinisti a splitboardisti sú jedna rodina. Všetci rešpektujeme prírodu.

 

6, Aký je rozdiel medzi mačkami a stúpacími železami / haršajzňami ?

Tak toto je najväčšia zábava v skialpovom slovníku na horách. Veľa skialpinistov je veľmi citlivých na tieto výrazy, kašlite na nich. Nikto nespadol z neba učený, a keď sa zle vyjadrite, správny horal vám rozdiel hneď vysvetlí, aby ste mali jasnejšie. Skúsenejší skialpinisti dávajú prednosť mačkám. Mačky sú podľa nich väčšia istota aj v ťažkom teréne najmä v kombinácií s cepínom. Kdežto haršajzňách stačí jedno podšmyknutie a letíte, ak je terén ľadový tak je pád dlhý.

Stúpacie železá / Haršajzne: Pripevňujú sa priamo na skialpové alebo splitboardové viazanie. Haršajzne sú pripevnené len v jednom bode, zvyšok je pohyblivý, kopírujú pohyb nohy a pri zaťažení sa haršajzňa zahryzne do terénu pod váhou športovca. Typickým znakom haršajzní je pravidelný kovový zvuk, ktorý spoznáte už zdiaĺky.

Mačky: sa pripevňujú priamo na obuv a používajú sa na pešiu turistiku na snehu či skalách. Môžu sa pripevniť na turistickú obuv alebo lyžiarky. Mačky majú 10 alebo 12 alebo iný počet hrotov a trh ponúka ich rôzne prevedenie. Z mojej skúsenosti sú na skialpy mačky väčšia istota na ľadový terén oproti haršajzňam, najmä v strmých úsekoch, kde je pohyb na lyžiach fyzicky veľmi náročný. Každému vyhovuje iný spôsob výstupu, a každý skialpinista si volí vlastnú cestu, techniku, spôsob či vybavenie.

7,Skialpinizmus a ochrana prírody

Počas covidového roku sa mnohí lyžiari stali skialpinistami, aby si mohli zalyžovať. Tento šport sa teší obrovskému rozmachu, vzniká však nový problém. Ochrana prírody a neznalosť lyžiarov, ktorí nikdy neboli turistami, ktoré trasy sú na skialp bezpečné, vhodné či dovolené v jednotlivých pohoriach. Vieme sa naozaj všetci správať k prírode s rešpektom ? Rešpektujme ostatných športovcov a prírodu. Zistime si včas a v predstihu či naše plány, na skialpový výlet, vedú po schválenej skialpovej trase, ktorá neruší zver a ich hniezdenie hlavne na jar, kedy sa príroda prebúdza. Dátumy uzávery rôznych lokalít na turistiku je možné sledovať na rôznych weboch podľa daného pohoria. Dôležité je tiež sledovať predpoveď počasia a aktuálne snehové podmienky a výstrahy v danej lokalite.

8, Čo robiť v prípade, že sa na horách stane krízová situácia a niekto je zranený ?

1, zhodnotím situáciu a zavolám pomoc (neohrozujte vlastný život zásahom ak nebezpečenstvo pretrváva)

2, Pri telefonáte na 18300 alebo na 112 je treba podať tieto informácie:

  • Čo sa stalo
  • Kde sa to stalo
  • Komu sa to stalo
  • Ostať na mieste a pomôcť kamarátovi ak tým neohrozíte vlastný život

3, je vhodné absolvovať lavínový kurz, skialpinistický kurz, alebo sa priučiť od skúsených kamarátov ešte pred tým ako mierite do nebezpečného terénu. Začínajúceho skialpinistu môže aj mierna zmena počasia a viditeľnosti ľahko zmiasť a vyčerpať, preto hory nikdy nepodceňujte a buďte pripravení.


Text nám pomohli doplniť chlapci z Horskej záchrannej služby Malá Fatra. Máte nejaké otázky ? Napíšte nám ich prosím na info@rossignol.sk a my vám odpovieme, prípadne doplníme do článku. Váš Rossignol tím slovensko

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia