Kategórie
 
 
 
 
 

Ako sa jazdí na splitboarde Sushi XV Split?



Neverila som, že taký malý snowboard môže byť v prašane takým úžasným zážitkom…

Rossignol vyrába a inovuje snowboardy už vyše 30 rokov a práve po tomto okrúhlom výročí nám naservírovali model snowboardu Sushi XV a aby to dotiahli do dokonalosti, tak nám vyrobili aj tento prašanový šíp v splitboardovej verzii Sushi XV Split.

Ako sa jazdí na splitboarde Sushi XV Split?

Zima je v plnom prúde, všade sú kopy snehu, a tak som si bola Sushi XV Split vyskúšať na vlastnej koži v Rossignol test centre RAW Vrátna.

 

Sushi XV Split – šliapanie
Tento deň som si vo Vrátnej vybrala bezpečnejšiu alternatívu - Príslop, vyhla som sa tak lavínovým svahom a strmším žľabom, keďže pretrváva lavínová výstraha 4. stupňa z 5-dielnej stupnice. Sushi XV Split som rozdelila na dve lyže odistením háčika na špičke a v strede, nalepila som originál Rossignol pásy na sklznicu, lyže položila na zem špičkami od seba a nahodila viazanie na šliapanie.

Nastavila som si teleskopické paličky na správnu výšku a vyrazila som. Prvé kroky boli nové, Sushi je menší a trochu ľahší na šliapanie. Špička snowboardu dosahuje maximálnu šírku v oblasti tesne pred viazaním, takže je potrebné držať mierne širšiu stopu ako na klasickom splitboarde. Zvykla som si po pár krokoch a už som to viac neriešila. Výšľap bol bezproblémový. 




Odolné háčiky Rossignol
Na vrchole som zbalila pásy, pripevnila paličky na batoh, zhodila viazanie a spojila lyže do tvaru snowboardu. Sushi XV Split má Rossignolom vyvinuté háčiky na spájanie lyží a pri bežných zimných podmienkach, ako je mráz, vietor a veľa čerstvého snehu, fungovali na 100 %.

Či už hardware funguje, alebo nie, vždy so sebou nosím malý „tool“, ktorý obsahuje všetky typy šrobovákov, ktoré môžem potrebovať na svojej výstroji. Nikdy nevieš. Nahodila som viazanie na Voile pucks podložky, nastavila sklon opierky viazania na jazdu, rýchlo urobila pár fotiek, obzrela som si okolitú krásu a išla na to! 


Fish shape pri jazde v prašane funguje perfektne
Sushi XV Split má postupne sa rozširujúcu špičku, ktorá celú jazdu v prachovom snehu nadnáša snowboard na povrch. Je to úžasné, ako ľahko špička pláva na snehu bez nejakej námahy. V prednejčasti je Sushi XV stále širší ako klasický snowboard, čo vytvára spomínaný efekt.

Najkrajší a najexotickejší je tail –teda päta snowboardu, ktorá sa zužuje ku koncu a hneď za viazaním zadnej nohy je Sushi XV aj Sushi XV Split vyrezaný v tvare rybieho chvosta. Snowboard je obratný, pripomínajúci skateboard, extrémne ľahko ovládateľný a pocit zjazdy pripomína surfing.

Najskôr som sa pustila rovno dole a hneď som cítila, že táto jazda bude o zábave, trikoch a hraní sa so snehom. Oblúky sa dajú pumpovať, a tým sa zvyšuje radosť zjazdy, prichádza zrýchlenie a plávanie dosky z väčšej do menšej hĺbky snehu. Ľahko sa zo snehu odrážalo do všetkých strán a ollie sa dalo urobiť už pri minimálnom tlaku na snowboard. Moje prvé oblúky sprevádzal taký ten prekvapený babský výskot zdokonalej jazdy v prašaniku a z veľkého prekvapenia, čo táto malá Sushi rybka dokáže!




Zmestí sa do malého auta aj keď ti nejde otvoriť kufor


Celková váha kompletu je oveľa nižšia ako u klasického splitboardu alebo akéhokoľvek freeride snowboardu, aký som jazdila. Sushi XV Split je živá malá doska, so super jadrom a najnovšími technológiami, pekným dizajnom, ale hlavne s top jazdnými vlastnosťami do prašanu. Je určená už pre stredne pokročilých jazdcov, ale nemusíš byť žiadny expert, aby si si užil Sushi naplno.

Priznám sa, bola som trochu skeptická, lebo vždy nám tĺkli do hláv, že na freeride treba veľkú širokú dosku, aby plávala. Sushi XV Split sa vyrába len v jednej dĺžke - 145 cm, ale funguje, a to je podstatné. Ak si zimný typ ako ja, nevadí ti trocha šliapania, miluješ jazdu v čerstvo napadnutom snehu a myslíš si, že ťa už žiadny snowboard neprekvapí, tak určite skús Sushi XV Split.


 

Bola to bomba, a tak som si to vyšliapala a pojazdila ešte raz! Sushi XV Split, ale aj XV Split, môžeš kedykoľvek vyskúšať v testovacom centre Rossignol v RAW a rovno si ju tam môžeš aj kúpiť. Celý RAW kolektív je veľmi milý, profesionálny a vždy s úsmevom poradia, vysvetlia a nastavia celú výstroj!

Rezervuj si testovanie konkrétneho modelu radšej dopredu na www.raw-vratna.sk, lebo keď sneží, tak sa jazdí! Aktuálne máme v testovacej kolekcie Rossignol XV SPLIT 159 cm, SUSHI XV SPLIT 145 cm a DIVA SPLIT 152 cm. Všetky Rossignol splitboardy nájdeš na našom eshope TU.




 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia