Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Ako si vybrať správne lyže

Muž a žena s lyžami rossignol

Ako si vybrať správne lyže

Vybrať optimálnu dĺžku lyží nie je v dnešnej dobe vôbec jednoduché. Pri výbere treba brať do úvahy niekoľko hlavných faktorov, podľa ktorých by sme si mali vedieť vybrať tu správnu dĺžku lyží pre nás. Hlavnú úlohu  pri výbere zohráva štýl jazdy, úroveň technickej vyspelosti, hmotnosť lyžiara a jeho výška.


Samozrejme, najideálnejšie je keď si lyžiar môže lyže vyskúšať priamo v teréne, preto naša spoločnosť poskytuje možnosť otestovania lyží na našich testovacích akciách SNOW SHOW priamo vo vybraných strediskách alebo v Test centrách, ktoré nájdete na tejto stránke v sekcii TESTUJ. Pre tých, ktorí nemajú možnosť si lyže a ich dĺžku pred kúpou vyskúšať ponúkame niekoľko užitočných rád.

TERÉNRossignol react mužske lyže

V prvom rade treba vedieť v akom teréne chceme lyžovať, pretože možností je dnes viac ako dosť.

Lyže určené pre upravené svahy (HERO, REACT, pre ženy NOVA) sú užšie v strede s rôznym rádiusom. Rádius je polomer kružnice, ktorú opisuje hrana lyže. Čím je rádius menší, tým je lyža točivejšia a je vhodná na krátke oblúky. Naopak, čím je rádius väčší, tým je lyža menej točivá a je vhodná na dlhé oblúky.

  • Lyžiari, ktorí obľubujú krátke oblúky si vyberajú lyže kratšie od výšky svojej postavy s rádiusom v rozhraní 9 – 13m.
  • Veľmi obľúbené sú lyže s univerzálnym rádiusom, lyža nie je príliš točivá je vhodná pre oblúky strednej veľkosti s rádiusom 13 – 16m.
  • Priaznivci dlhých oblúkov by mali zvoliť lyže skôr dlhšie (približne ako výška ich postavy) s rádiusom 16 – 21m.                                    

Allmountain lyže majú veľa možností využitia (EXPERIENCE, dámske EXPERIENCE W). Sú univerzálnejšie a vhodné do rôznych podmienok a terénov. V ponuke máme lyže pre začiatočníkov alebo športovejšie modely, pre častejšie jazdenie na upravených zjazdovkách alebo vo voľnom teréne. Vďaka rocker technológii sa aj tie širšie lyže ľahko prehraňujú a prechod z hrany na hranu vo fáze medzi oblúkmi je bezpečný a rýchly. Pre začiatočníkov (EXPERIENCE 76 alebo EXPERIENCE 76 W ) má rocker technológia veľký význam aj na rozbitých zjazdovkách keď je už sneh mäkší a rozjazdený. V takomto teréne lyža lepšie absorbuje nerovnosti a drží špičku stále na povrchu, čo je veľkým plusom pre začatie nového oblúku.

Začiatočníci a slabí lyžiari, ktorí lyžujú  väčšinu času na upravených zjazdovkách potrebujú lyžu kratšiu, mäkšiu s užším stredom ako napríklad EXPERIENCE 76 alebo pre dámy EXPERIENCE 76 W. Naopak to platí pri športovejších lyžiaroch, ktorí častejšie vyhľadávajú hlboký sneh. Takí lyžiari by mali voliť lyže dlhšie, širšie a tvrdšie. Veľmi dobre by im poslúžili od lyžiarskych časopisov cenami ovešané EXPERIENCE 84 / EXPERIENCE 84 W alebo EXPERIENCE 88.

Rossignol zensky komplet lyže experience

Freeride lyže sú určené pre skúsených lyžiarov do hlbokého snehu vo voľnom teréne prevažne mimo vlekov a lanoviek. Freeridový lyžiari sú už skúsený jazdci a ich jazdenie má agresívnejší charakter. Pre Freeride sú kvôli stabilite vhodnejšie lyže dlhšie od výšky postavy so šírkou pod viazaním približne 98mm a viac. Takéto lyže sú v našej ponuke už všetky vybavené 50% rocker priehybom, ktorý zaisťuje skvelú vznášanlivosť v hlbokom snehu a zabraňuje prebáraňiu lyží.

Značka Rossignol má v ponuke populárne lyže z kategórie 7-Series s množstvom inovatívnych technológií (Powder Turn Rocker, Air Tip, Diago Fiber....) ako napríklad SOUL 7 alebo SUPER 7.

Lyže pre Freestyle sa vyznačujú vyhnutou špičkou aj pätou lyží pre jazdenie smerom vzad – kategória S-SERIES. Ťažisko lyží je posunuté do stredu lyží kvôli lepšej rotácii pri rôznych skokoch. Pre jazdenie v parkoch volíme lyže kratšie približne o 10cm od výšky postavy a užšie v strede – SCRATCH. Ak preferujete jazdu vo voľnom teréne, tak treba siahnuť po lyžiach so širším stredom s dĺžkou kratšou o 5cm od výšky postavy.

HMOTNOSŤ LYŽIARA

Ak budeme mať na mysli začiatočníkov a slabých lyžiarov, ktorí si chcú kúpiť nové lyže, v tom prípade treba mať pri výbere lyží na zreteli vašu telesnú hmotnosť. Ťažší lyžiar musí vyberať z tvrdších lyží s pevnejším jadrom a stredným rádiusom, pretože pôsobí väčšou váhou na ohyb lyže v oblúku a lyžu prehne jednoduchšie ako ľahký lyžiar. Navyše tvrdšie lyže si pri vyššej váhe lyžiara uchovajú svoje vlastnosti dlhšie. Rossignol má v ponuke napríklad karbónom vystužené lyže REACT 4, ktoré by mohli vyhovovať ťažšiemu začiatočníkovi alebo mierne pokročilému lyžiarovi s bežnou telesnou hmotnosťou.

Ak je lyžiar ľahší tak si musí hľadať mäkšie lyže, aby dokázal lyžu prehnúť so svojou nízkou váhou aj v nižších rýchlostiach na miernejších svahoch REACT 2.

ÚROVEŇ TECHNICKEJ VYSPELOSTI

Slabí lyžiari a začiatočníci by sa hlavne nemali preceňovať a mali by pre svoje začiatky zvoliť lyže kratšie približne o 10cm od výšky svojej postavy, s menším rádiusom (12-16m) a mäkším jadrom. Lyže s týmito parametrami sa im budú ľahšie ovládať a budú sa im na miernejšom svahu lepšie manévrovať aj pri nižších rýchlostiach. V našej ponuke nájdete vhodné lyže s Cap konštrukciou REACT 2 a pre dámy  NOVA 2.

Stredne pokročilý lyžiari majú na výber z množstva všestranných allmountainových lyží alebo lyží určených na upravené trate. Vhodné sú dĺžky kratšie o 5 až 7cm od výšky postavy so stredne tvrdou konštrukciou lyží, a rádiusom podľa štýlu jazdy. Na kratšie oblúky treba voliť kratšie rádiusy v rozhraní 9 – 13m, pre stredné oblúky univerzálne rádiusy približne 13 – 16m (REACT 4 a pre dámy NOVA 4 ), a pre dlhšie oblúky lyže s rádiusom 16 – 21m.

Charakter jazdy skúsených športových lyžiarov je prevažne agresívnejší, musia teda siahnuť po tvrdých lyžiach s pevným jadrom vystuženým napríklad karbónom, bazaltom alebo titanalovou platňou. Zaujímavú ponuku športových lyží s agresívnym dizajnom si môžete pozrieť v kategórii HERO, ale môžu byť pre vás zaujímavé aj skvelé REACT 8 /pre dámy NOVA 10. Opäť je dôležité vedieť aký oblúk lyžiar preferuje, aby vedel s akým rádiusom lyže hľadá. Lyže s menším rádiusom pre krátke oblúky (slalomky) si vyberá kratšie od svojej postavy približne o 5 až 10cm – HERO ST Ti / NOVA 14. Keď uprednostňujete dlhší oblúk tak zvoľte lyže s väčším rádiusom (obračky) s dĺžkou rovnakou ako je vaša výška postavy po prípade dlhšie o 5cm - HERO LT Ti / NOVA 14.

Stále platí, že lyže s menším rádiusom sú obratnejšie, nedosahuje sa na nich taká vysoká rýchlosť. Naopak, lyže s väčším rádiusom sú určené pre rýchle dlhé oblúky, a v takýchto prípadoch je dlhšia lyža vždy stabilnejšia a bezpečnejšia. Dodá lyžiarovi pri vysokej rýchlosti väčší pocit istoty.

Treba mať na pamäti, že tieto rady majú predovšetkým informatívny charakter, slúžia vám na priblíženie problematiky výberu dĺžky lyží a lepšej orientácie. Vždy sa nakoniec ešte poraďte s odborníkom, napríklad v predajni. Prajeme vám správnu voľbu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia