Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

Poznáte priaznivé účinky bežkovania?



Medzi obľúbené zimné športy nepatrí len lyžovania a snowboardovanie, ale aj bežkovanie. Dobre to vie aj francúzska značka s tradíciou, ktorá má vo svojej ponuke dostatok bežeckých lyží.

Poznáte priaznivé účinky bežkovania?

Klasika alebo korčuľovanie
Bežkári sa spravidla rozdeľujú podľa toho, akým spôsobom bežkujú. Buď preferujú klasický štýl, keď sa pohybujú po vyfrézovanej stope kĺzavým pohybom, alebo jazdíte korčuliarskym štýlom, pri ktorom nohami pracujete podobne, ako keby ste stáli na korčuliach.

Pozitívne účinky bežkovania
Je len na vás, ktorý bežkársky štýl využívate. Tak či tak prospievate touto zimnou fyzickou aktivitou svojmu organizmu - beh na lyžiach je jedným z najzdravších športov.

korčuliarsky štyl bežkovania

Pozitívne vplyvy bežkovania na ľudské telo:

- zapája do pohybu všetky svaly - okrem nôh pri bežkovaní pracujú aj paže a trup, čím sa precvičuje celé telo bežkára

- ventiluje psychiku - bežkárske trate sú obvykle v lone prírody, v lesoch, na kopcoch, kde trávite čas sám so sebou či s pár vyvolenými a zbaviť sa pracovného stresu

- skvalitňuje spánok - po námahe celého tela a s čistou mysľou príde kvalitný zdravý spánok ľahko

- udržiava telo v kondícii - precvičenie a okysličenie celého tela počas bežkovania predchádza možnosti infarktu, čo, v konečnom dôsledku, prináša aktívny životný štýl, ktorý sa snažíme v dnešnej dobe mať

- chráni telo pred poraneniami - bežkovanie je druhom športu, pri ktorom hrozí veľmi nízke riziko úrazu, preto sa mu venujú aj staršie vekové generácie, ktoré potrebujú šport s minimálnou záťažou na kĺby.

Bežecké lyže pre každého
Máte v pláne s bežkovaním len začať, alebo by ste radi tento šport ukázali svojim blízkym? Začiatočníkom odporúčame modely Tour, ktoré majú v názve označenie Waxless alebo SKIN. Svojim používateľom uľahčia starosti spôsobené pravidelným voskovaním, ako napríklad X-TOUR INTENSE WAXBASE 45//IFP. Vďaka hladkej sklznici budete mať výnimočný sklz na každom type snehu.

rossignol bežky na turing

Tým, ktorí už majú bežkovanie v nohách aj srdci ponúka Rossignol modely ULTRA LITE. Sú charakteristické ľahkosťou a rýchlejšou sklznicou. Ak obľubujete kratšie bežky, ideálne sú pre vás EVO. Potešia najmä fitnesovo orientovaných bežkárov. Kratšia klzná plocha núti organizmus do aktivity, čím telo vydáva viac energie.

rossignol bežka na klasiku

Pokiaľ sa chcete venovať konkrétnu bežkárskemu štýlu, odporúčame vybrať si bežky stvorené pre daný štýl - Classic alebo Skate.

Na čo nezabudnúť pri výbere
Pri výbere bežiek na klasický štýl rozhoduje okrem výšky bežkára aj jeho hmotnosť, keďže odrazová zóna lyží sa nachádza približne v úrovni pod viazaním. Je dôležité, aby bola vo chvíli, keď bežkár stojí rovnomerne na lyžiach, odrazová zóna vo vzduchu bez toho, aby sa dotýkala zeme. Výhoda sa ukáže hneď pri klasickom bežkovaní - pri odraze sa prenesie váha tela na jednu nohu a odrazová zóna, na ktorej je stúpací vosk alebo šupiny, sa zahryzne sa do snehu, čím poskytuje tú správnu oporu a stabilitu pri odraze.

Nesprávne zvolené lyže znepríjemnia bežkovanie tým, že budú váš výkon brzdiť a vy naň zbytočne vynaložíte energiu. Čo sa týka bežiek na korčuľovanie, okrem hmotnosti je dôležitá aj jedna vlastnosť lyží - tvrdosť. Ľahký bežkár potrebuje mäkšie lyže, kým ťažší tvrdšie.

rossignol bežky na skate

Výber podľa výkonu
Rossignol má vo svojej ponuke široký bežkársky sortiment, pričom sa modely nešpecializujú len podľa štýlu, ale aj podľa výkonnosti. V kategóriách bežiek na klasický aj voľný štýl nájdete v našej ponuke podľa výkonnosti modely ZYMAX, DELTA, X-IUM.

ZYMAX sú určené pre tých, ktorí sa začínajú špecializovať na konkrétny štýl behania - napríklad model ZYMAX CLASSIC POSITRACK.

Delta poteší vážnejších záujemcov, ktorí bežkujú pravidelne - DELTA COURSE CLASSIC NIS.

Rada X-ium je určená pre tých, ktorí pravidelne podávajú maximálny výkon, ako napríklad profesionálne korčuliarske lyže X-IUM SKATING PREMIUM S2-IFP.

najvyššia modelova rada od rossignol

Prajeme vám krásne bežkárske chvíle!

skate štyl bežkovania

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia