Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

R-SKIN, novinka medzi bežkami?

rossignol bežky s pasom rskin

Technológia SKIN bola donedávna spájaná len s lyžami pre backcountry lyžovanie. V posledných pár rokoch ale všetky veľké lyžiarske firmy pridali do svojich ponúk bežecké lyže s technológiou SKIN, inšpirované ski-touringovými lyžami so stúpacími pásmi. Firma Rossignol sa rozhodla rozšíriť kolekciu svojich bežiek o kategóriu lyží R-SKIN v roku 2014.

R-SKIN, novinka medzi bežkami?

Pôvodným cieľom bolo zbaviť ľudí starostí spojených s tradičným voskovaním odrazovým voskom, ktoré je mnohokrát neľahké a pre rekreačného lyžiara je hotovou alchýmiou. Preto do odrazovej zóny integrovala malý stúpací pás od uznávanej značky Pomoca, ktorý sa vyrába vo viacerých zmesiach mohéru a nylónu. Len v krátkosti pre priblíženie - mohér poskytuje lepší sklz/kratšiu životnosť, nylón oproti mohéru poskytuje horší sklz/dlhšiu životnosť.

Nové lyže z kategórie R-SKIN umožňujú ľuďom jednoducho vziať bežky a ísť priamo na trať bez straty času voskovaním. To je hlavný dôvod, prečo ocenia tieto lyže hlavne (alebo aj) rekreační bežkári.
 

rossignol bežky s pasom rskin

Pocit na R-SKIN lyžiach

Pre rýchlosť a správny pocit počas sklzu na R-SKIN lyžiach je veľmi dôležitý správny výber dĺžky lyží podľa lyžiarovej hmotnosti. Keď túto časť výberu nepodceníte, tak skin inzert nebude počas sklzovej fázy v kontakte so snehom a poskytne vám plynulý rýchly sklz. Naopak, v momente odrazu sa inzert zahryzne do snehovej podložky a umožní vám spoľahlivý stabilný odraz.

Rýchlosť na R-SKIN lyžiach

Bežky R-SKIN sú jednoznačne rýchlejšie ako tradičné šupinové bežky. Stále sú najrýchlejšie hladké bežky, ktoré je nutné voskovať odrazovým voskom, ale aj pretekári vo svetovom pohári používajú skin lyže, keď sú ťažké podmienky pre voskovanie.
 

Životnosť R-SKIN inzertov

Závisí aj od toho, na akom snehovom povrchu budete lyžovať. Pri použití na čistom a kvalitnom snehu vydržia tieto mohérové/syntetické inzerty aj 3 až 5 rokov. Samozrejme, nečistota a ľad v stope zoderú skin rýchlejšie a bude potrebné inzerty vymeniť. Náhradné inzerty sa pohybujú v cenách od 30 do 40 eur, jendoducho si ich vymeníte aj sami, alebo vám ich vymenia v servise či predajni.

rossignol bežky s pasom rskin vhodne na klasiku

Starostlivosť o R-SKIN inzerty (pásy)

Skin inzerty na lyžiach R-SKIN nevyžadujú žiadnu zvláštnu starostlivosť, ale odporúčame ich impregnovať na to určenými prípravkami, napríklad od značiek SWIX alebo START. Ich aplikáciou zlepšíte sklz a eliminujete namŕzanie snehu. Taktiež tieto značky ponúkajú aj čističe na skin inzerty, ktorými ich viete jednoducho očistiť. Vo videu si môžete pozrieť ako inzerty vyčistiť, naimpregnovať a navoskovať skĺznu časť lyží.

Voskovanie na R-SKIN lyží

Na skin inzerty sa nikdy nenanáša odrazový vosk, používa sa len sklzový vosk na klzné plochy lyží, čím jednoznačne zlepšíte sklz lyží v stope.

Momentálne má Rossignol v ponuke kompletnú škálu lyží od turistických rekreačných modelov až po pretekárske modely so špičkovou konštrukciou. Pozrite si našu ponuku.

rossignol bežky s pasom rskin modelova rada

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia