Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Rossignol - vyše 100 rokov tradície



Dnes je značka Rossignol neoddeliteľnou súčasťou lyžiarskeho sveta, za čo vďačí aj svojej histórii, ktorá siaha až do skorých počiatkov 20. storočia. V priebehu dekád sa budovanie líderskej pozície spoločnosti stretlo s lepšími aj horšími dňami, no čo je dôležitejšie, firma nikdy neprestala inovovať a posúvať technologické možnosti lyží. 

Zakladateľ a vizionár

Nie každý pozná pôvod mena značky Rossignol. Je odkazom na jej zakladateľa Abela Rossignola, ktorý vyrábal produkty z dreva pre textilný priemysel a bol zanieteným lyžiarom. Práve preto sa rozhodol použiť svoje zručnosti aj pri výrobe lyží. Boli z masívneho dreva a vznikli v jeho dielni vo francúzskom meste Voiron.

Abel Rossignol bol známy najmä svojím veľkým talentom pre vynaliezavosť a schopnosť inšpirovať sa. V roku 1942 získal patent číslo 219431 na laminátové lyže vyrobené z jedného typu dreva - Olympic 41. Po jeho smrti v roku 1954 pokračoval v otcových šľapajách jeho syn, ktorý sa tiež volal Abel.

Spolupráca so športovcami

Rossignol lyže pri slalome v minulostiPrvý lyžiar a možno aj vôbec prvý kontrakt o spolupráci v lyžiarskom svete, ktorý sa rozhodol byť súčasťou rodiny Rossignol, bol Émile Allais. Priekopník zjazdového lyžovania s bronzovou medailou z olympiády v roku 1936 a štvornásobný majster sveta pri spolupráci so značkou lyží Rossignol postupne s výrobcami implementoval do výroby požiadavky a potreby športovcov.
 

Osobnosť Émila Allaisa - jedného z najväčších lyžiarov Francúzska, sa do športovej histórie zapísala aj pre gesto, ktoré neurobil. Dobové fotografie zo 16. februára 1936, keď obsadil 3. miesto v slalome na OH, ho zachytávajú vzpriameného a s upaženými rukami, kým tí, čo ho predbehli, hajlujú.

Rast spoločnosti 

Kým Abel Rossignol bol priekopník a vizionár, podnikateľského ducha, ktorý firmu vyniesol na líderskú pozíciu, spoločnosti dodal len 29-ročný Laurent Boix-Vives, pracujúci vo sfére výroby lyžiarskych vlekov. Lyže Rossignol kúpil v roku 1956 za 25 miliónov frankov a naštartoval novú etapu pre Rossignol. Sústredenie firmy zameral na výrobu lyží - ročná výroba (8 000 párov lyží) sa za 5 rokov zmenila na 50 000 párov ročne.


Do roku 1980 otvorila spoločnosť fabriky v Kanade, USA, Španielsku, Švajčiarsku, Taliansku aj Francúzsku. Okrem lyží sa rastúca firma zamerala aj na výrobu ďalších produktov určených pre zimné športové aktivity. Tradícia bežiek Rossignol siaha do roku 1971 a prvý snowboard firma prezentovala v roku 1987.
rossignol stare lyže
Línia textilu pod značkou Rossignol začala v roku 1996 po vysokej technickej úrovni lyží a pretekárskych úspechoch.

Predtým mala spoločnosť líniu odevov nákupom Anoralp od roku 1984, ktorá pretrvala do roku 1990. V prvej kolekcii textilu a doplnkov vynikala žltá lyžiarska vetrovka.

Neskôr nadviazala francúzska značka spoluprácu s dizajnérom Jeanom-Charlesom de Castelbajacom, ktorá pretrváva dodnes.  

Galský kohút

Počas svojho rastu začal Rossignol v 60. rokoch spolupracovať s francúzskym národným tímom, čo mu pomohlo k tomu, že sa značka stala kultúrnou ikonou. Práve z tejto spolupráce pochádza logo kohúta, ktoré sa využíva najmä pri textile.

Rossignol rodina

Od svojho vzniku až po súčasnosť na lyžiach Rossignol jazdilo vyše 200 profesionálov - olympijských víťazov aj majstrov sveta - Émile Allais, Jean Vuarnet, Jean Clalude Killy, Alberto Tomba.

vitazstvo v calgaryV súčasnosti je Rossignol globálnym lídrom na trhu zimných športov.

Vo svojej ponuke má široký sortiment pre všetkých - od začiatočníckych lyžiarov až po vrcholových športovcov. Okrem lyží ponúka aj sortiment na bežkovanie a snowboardovanie či zimné oblečenie a doplnky.

Spoločnosť neustále vyrába a inovuje svoje produkty a ich technológie, pričom spolupracuje s profesionálnymi športovcami svetovej úrovne. Do tímu a rodiny Rossignol patrí napríklad aj alpský zjazdár Henrik Kristoffersen, freeski pretekár Parker White, nordic lyžiar Martin Fourcade, snowboardista Enzo Nilo.

Zo Slovenska je členkou Rossignol tímu len 23-ročná zjazdová lyžiarka Petra Vlhová.

História Rossignolu a jej najvýznamnejšie momenty

  • 1907 Abel Rossignol vyrobil prvé lyže vo Francúzsku
  • 1936 Émilie Allais podpísal prvý lyžiarsky kontrakt na svete so značkou Rossignol
  • 1956 Rossignol kúpil obchodník Laurent Boix
  • 1960 Allais 60 – prvé „kovové“ Rossignol lyže - prevratný model, ktorý priviedol Rossignol na špicu vo svetovom pohári  aj v obchode
  • 1960 – 1979 Rossignol otváral fabriky po celom svete, vyrábal 4-krát viac lyží ako dnes
  • 1966/67 Prvými víťazmi svetového pohára a držiteľmi veľkého glóbusu sa stali Nancy Greene a Jean Claude Killy, ktorí jazdili na lyžiach Rossignol Stratos
  • 1971 Rossignol začal s výrobou bežiek
  • 1987 Predstavenie prvého Rossignol snowboardu
  • 1989 Rossignol kúpil Lange, výrobcu lyžiariek, dnes Rossignol GROUP – Lange, Look, Dynastar
  • 1990 Tretina lyží na svete je od značky Rossignol
  • 1996 Zaradenie textilu Rossignol medzi produkty značky



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia