Slnko na horách: ako sa chrániť?

Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Slnko na horách: ako sa chrániť?



Opálení sa do práce nevraciame len po letných dovolenkách, ale aj po zimných lyžovačkách. Síce sú na svahoch mínusové teploty, horské slnko netreba podceňovať. Na svah by sme mali prísť vybavení aj opaľovacím krémom a odolným balzamom na pery, ktorý má UV filter a zároveň hydratuje. Okrem pleti je dôležité chrániť pred slnkom aj svoj zrak. Ideálnymi sú kvalitné lyžiarske okuliare, ktoré chránia aj pred vetrom a snežením.

Slnko na horách: ako sa chrániť?

Výber okuliarov by nemal podceniť lyžiar, ktorý je v zime na svahu ako doma, ale ani rekreokuliare hero rossignol s vymenitelnymi sklamiačný športovec či začiatočník.

Na čo si dať pri výbere lyžiarskych okuliarov pozor?


- Pevnosť rámu bez tlaku

Lyžiarske okuliare vám musia sadnúť tak, aby ste rám mali rovnomerne rozložený na tvári. Dôležité je, aby vás nikde netlačili, najmä nie na nose, pretože neprimeraný tlak by mohol pri športovom výkone obmedziť dýchanie. Na druhej strane ale rám musí mať pevnú konštrukciu, aby držal na tvári a nepadal. Príkladom môžu ísť okuliare Hero - sú ľahké, pohodlné a vybavené penou dvojitej hustoty a popruhom s kĺbovým úchytom, ktorý reguluje tlak okuliarov na tvár.

- UV ochrana

Pred horským slnkom potrebujú mať vaše okuliare aj dostatočnú UV ochranu. Okrem filtrov UVA, UVB a UVC by mali mať aj zložku, ktorá tlmí modrú časť farebného spektra.

- Zahmlievanie skiel

Proti zaroseným sklám bojujú lyžiarske okuliare špeciálny povrchom skiel s anti-fog úpravou, ktorá zabezpečuje viditeľnosť. Majú ich všetky okuliare Rossignol, napríklad aj dámsky model ACE W FLOWER

- Odvetrávanie


detske okuliare rossignolMieru odvetrávania okuliarov ovplyvňuje to, ako veľmi sa na svahu potíte, preto sledujte rozmiestnenie vetracích otvorov.

Najmä pre malých lyžiarov je potrebné vybrať model okuliarov, ktorý bude dostatočne ventilovať vzduch. RAFFISH HERO pre deti od 6 do 12 rokov má Air Evac ventiláciu, ktorá zabezpečuje dobrú viditeľnosť.

Vďaka nej si deti nepotrebujú dávať okuliare dole a tým sa zmenšuje riziko toho, že ich niekde zabudnú alebo im vypadnú.





- Zorníky

Pri výbere okuliarov nezanedbajte ani ich typ zorníkov - môžu byť cylindrické a sférické.
Sférický zorník je zakrivený okolo horizontálnej aj zvislej osi, jeho oblý tvar redukuje optické skreslenia, vďaka čomu poskytuje lepšiu viditeľnosť. Je však aj v cenovo vyšších kategóriách.
Cylindrický zorník je plochý a konečné zakrivenie okolo zvislej osi je dané tvarom rámu.
Medzi sortimentom Rossignol nájdete modely okuliarov s oboma typmi zorníkov - ACE BLAZE s dvojitým cylindrickým zorníkom alebo novinku MAVERICK Photochromic s torickým zakrivením zorníka.

- Kompatibilita s prilbou

Pre ideálnu kompatibilitu s prilbou sú okuliare vybavené pruženkou, gumou, a kopírujú tvar helmy. Pri skúšaní sa zamerajte na priestor medzi horným rámom okuliarov a helmou. Nemal by byť príliš veľký, ani úplne bez medzery.


- Filtre šošoviek

Lešpiu viditeľnosť na svahu si zabezpečíte správnym typom šošoviek podľa toho, v akých podmienkach jazdíte. Šošovky sa podľa filtra a vhodných svetlených podmienok delia na 4 typy. S0 je priesvitná šošovka bez svetelného filtra, do nepriaznivých podmienok. S1 je mierne zatmavená šošovka, sfarbená dožlta, vhodná do nepriaznivých a zamračených podmienok. S2 je tmavšia šošovka pre polooblačné počasie a S3 šošovka má najtmavší filter pre slnečné počasie. Rossignol ponúka okuliare s vymeniteľnými sklami a niektoré modely aj s viacerými typmi filtrov.  detske okuliare rossignol
 


Dioptrie nie sú problém

Ak patríte medzi ľudí, ktorí nosia dioptrie, stavte na špeciálne lyžiarske okuliare ACE OTG, ktoré sú určené práve pre lyžiarov s dioptrickými okuliarmi. Ich tvar rámu a skla je prispôsobený tvaru dioptrických okuliarov, aby bol dosiahnutý maximálny komfort a funkčnosť. 



Sortiment pre každého

Ak ste sa pri tomto článku utvrdili v tom, že je čas kúpiť si nové okuliare, využite širokú ponuku Rossignol, z ktorej si vyberie naozaj každý.

Pre tých, ktorým stačí základná výbava, odporúčame lyžiarske okuliare ACE, ktoré patria medzi novinky v rozumnej cenovej relácii. Sú vybavené jednoduchou penou, poskytujú široké zorné pole, majú dvojité cylindrické zorníky s anti-fog úpravou a ventilačný systém Air Evac umiestnený v ráme okuliarov.

maverick rossignol okuliareNáročným zas do pozornosti dávame model, ktorý je novinkou tohtoročnej sezóny - MAVERICK COOL GREY.

Charakterizuje ich moderný bezrámový dizajn a sklá s optikou Zeiss, ktoré poskytujú čistú viditeľnosť a komfort aj pri zmene podmienok. Novinkou je aj torické zakrivenie zorníka - horizontálne a vertikálne zakrivenie je odlišné, vďaka čomu sa zväčšuje šírka zorného poľa a presnosť videnia.

Okrem toho torické zakrivenie zvyšuje kontrast a ponúka jasnejšie farby, presné vnímanie zmien a nerovností aj v meniacich sa svetelných podmienkach. Disponujú ním všetky okuliare MAVERICK.








Najmenších potešia farebné okuliare Raffish SPARKY s jednoduchou penou a nastaviteľným elastickým popruhom.
jcc zenske okuliare na lyže alebo snowboard


Štýlovosti sa dámy nemusia vzdať ani na svahu, stačí si len zladiť okuliare k inému kúsku lyžiarskeho alebo snowboardového outfitu. Opäť máme v ponuke okuliare v rôznych cenových kategóriách - so základnými parametrami, medzi ktoré patrí optimálna viditeľnosť v každom počasí, napríklad novinka ACE W GLORY, alebo aj ďalšiu novinku v podobe modelu AIRIS SONAR s ľahkým bezrámovým dizajnom. 



Nech už si vyberiete akékoľvek okuliare, nezabudnite si ich pred lyžovačkou doma! :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia