Kategórie
 
 
 
 
 

Čo je to splitboarding? Ako začať ?

splitboarding

Prvý splitboard bol vyrobený v USA začiatkom 90tych rokov. Výroba prvého splitboardu bola prirodzeným vývojom od snežníc a atraktivitu skialpovej výstroje a jej jednoduchosti. Snowboardista menom Cowboy sa rozhodol s kamošmi rozrezať snowboard a primitívnym uchytením vytvorili prvý splitboard. Po spolupráci so značkou Voile vznikali prvé funkčné modely. Firma Rossignol vyrába snowboardy už od roku 1988 spolu s najlepšími jazdcami sveta ako je Jeremy Jones či Xavier De Le Rue. Práve Jeremy Jones vďaka filmu Deeper ukázal splitboarding ako cestu sa vysnívanými hrebeňmi hôr.

Čo je to splitboarding? Ako začať ?

Čo je to ten splitboard ?

Splitboard je snowboard rozrezaný po dĺžke na dve samostatné lyže, ktoré sa počas používania na výšľap chovajú ako skialpové lyže. Na skĺznici sú nalepené stúpacie pásy a špeciálne splitboardové viazanie je v režime "hike" teda šlapania. Pri dosiahnutí cieľa výšľapu je potrebné pásy zbaliť do batohu, dve lyže splitboardu spojiť dokopy zámkami čím sa vytvorí snowboard a nakoniec nahodíme viazanie do režimu jazdy. Keď kupujete splitboard, je to investícia na niekoľko sezón, ak sa budete správať k svojej výstroji šetrne, najbližších 5 rokov nebudete meniť splitboard ani viazanie. Sú to najdrahšie položky celej výstroje, preto venujte ich výberu viac času, a odpovedzte si na otázku v akých podmienkach budem splitboardovať, ako často a koľko chcem investovať. Paličky sú už lacnejšou záležitosťou, môžu vydržať 5 rokov, tiež záleží od výberu a šťastia, lepidlo na pásoch pravdepodobne budete meniť skôr. Lepidlo na pásoch vám bez problémov vymenia v servise (napr. RAW Vrátna), alebo kúpite nové ak sú pásy príliš zodraté. Ak budete šliapať len po snehu nezderiete ich tak ľahko :)

Aké poznáme splitboardové viazania ? Ktoré si z nich vybrať ?

Trh v dnešnej dobe ponúka viacero možosti splitboardových viazaní. Každá značka ma svoju zaručenú technológiu a systém uzamknutia v hike režime (šliapanie). Rossignol pri výrobe splitboardových viazaní vsadil na francúzsku kvalitu a spolupracuje so značkou PLUM. Tieto viazania patria k tým drahším na trhu a to vďaka jedinečnému systému uchytenia viazania na malé puky pomocou páčky na základni viazania. Malé puky = nízka hmotnosť. Viazanie je ľahké z kvalitného hliníku s bezkonkurenčným systémom prehodenia z jedného režimu do druhého vďaka systému, ktorý pri uazamykaní viazania drtí ľad a teda nenechá vás niekde na hrebeni. Viazanie položíte zhora na puky a utiahnete páčkou do cvaknutia a hotovo. Plum ponúka modely s plastovou alebo karbónovou opierkou, ak nieste veľmi skúsení, tak karbon vám netreba, mohli by ste ho ľahko zlomiť neopatrným zaobchádzaním, to sa proste stáva, keď nesplitujete často tak nedávate až taký pozor na equipment. PLUM je hliníkové viazanie z kvalitného T6 temper 7075 hliníku s nízkou hmotnosťou a perfektnou pevnosťou. Plum Eterlpu je najrozšírenejším modelom - samozrejmosťou je režim lyžovanie, ktorý je integrovaný vo viazaní, a krátke kopčeky môžete zlyžovať s uzamknutím päty viazania. Veľmi praktická vecička. Ďalším systémom splitboardového viazania a narozšírenejším je SPARK.

SPARK viazania sú cenovo dostupnejšie, nahadzujú sa do režimu jazdy na koľajnice z pukov, ktoré sú uchytené na snowboarde, základňa je hliníková, opierka a popruhy z plastu alebo aj karbónová opierka pri drahších modeloch. Viazanie je šikovné ľahké, môže sa vám však stať, že sa bude ťažko nasuvať do režimu jazdy, kvôli zniknutým ľadovým nerovnostiam na pukoch. Treba sa obrniť miernou trpezlivosťou, nosiť so sebou škrabku alebo šrobovák a puky vyčistiť pred nahodením. Rozdiel medzi jednotlivými modelmi je aj v zadnej opierke, pozrite sa či sa dá ľahko nastaviť do režimu "hike" aby ste s nohou mohli ísť do mínusu, pre dlhší krok. Ak vás opierka nepustí znamená to že viazaie bude pohodlné len pri šliapaní do kopca, na rovine sa vám dlhý krok nepodarí tak ľahko. Ja som mala viazanie SPARK kde bol uhol zadnej opierky na nastavovacom kolíku, ktorý sa dal krásne vyklápať, kamoš Robo má Hitchhiker Burton (od Sparku), kde bolo treba odkrútiť skrútku odistiť a zasitiť..bla bla... no keď je -10 tak to robiť nebudete. Proste vydržíte s tým, že budete robiť krátke kroky na rovine s pokrčenými kolenami dopredu..dá sa to uvládnuť. Ku Sparku sa dá dokupiť poistka na uzamknutie päty viazania pre jazdu v polohe lyžovania na splite. Ďalším súperom na trhu je splitboardové viazanie značky UNION.

UNION je celoplastové viazanie ktorého pro jazdcom je Travis Rice. Union viazania sú na trhu veľmi krátko, nemáme ich vyskúšané, ale čo sme naštudovali tak sú skôr freestyle orientované. Teda celé viazanie je pružnejšie, pre dokonalé prevedenie backcountry jazdy plnej kvalitných trikov. UNION viazania máme skladom, sú vhodné pre začiatočníkov, ale aj pokročilých jazdcov, či jazdcov s nižšou hmotnosťou. Môžete si vybrať z viacerých modelov, kde je rozdiel v tvrdosti viazania, union ako jediný rozlišuje tvrdosť viazania, ktorá je dôležité pre freestyle - skoky, triky a prekážky. Najväčšou výhodou je ich nízka cena a nízka hmotnosť, systém režimov je jednoduchý, ale pozor budete manipulovať s kolíčkom na zaistenie viazania, nesmiete stratiť ! Bez encho viazanie nepoužijete. Podľa videí a katalógov vyzerá systém jednoducho a rýchlo nastaviteľný. 

Nemôžeme nespomenúť aj značku Karakoram, ktorá sa pohybuje cenovo v triede viazaní PLUM, ale zo skúseností našich kamošov sa často stáva, že viazanie musíte doma "vylepšiť". Pätka na uchytenie vie prasknúť, čo by až tak nevadilo (aj keď pri tej cene je to dosť zle) ale hlavne postka viazania po čase začne sama padať. Je to dosť otravné, ale viete to vyriešiť lavínovým lankom a svojpomocným uchytením, možno novšie modely túto chybu už nemajú.

Nezabúdajme na spolupráce napríklad Burton má model Hitchhiker, ktorý vyrába Spark, aby Vás to neplietlo. Potom ešte spomeniem viazanie SP, ktoré sme mali aj na testovacom splitboarde SUSHI SPLIT XV, SP je v pohode, funkčne všetko OK, cenovo je veľmi výhodné k tomu treba prirátať aj extra hmotnosť duralovej základne, ale dá sa to prežiť ak nešliapete na splite každý deň. Pozitívne na tom je to, že budete mať väčšiu silu v nohách. Pri modeli SP easy entry s nastupovaním zozadu nám časom prestali doliehať klipsne a viazanie sa otváralo, pri ľahkých túrach to nevadí, môžete si viazanie nechať otvorené celú dobu a len dotiahnete pracku a ide sa, jednoduché riešenie, mne konkrétne to pri výšľape na hrebeň Malej Fatry a na Kriváň nevadilo, ale nebol tvrdý podklad, všade prašan. Na tvrdom podklade a ľade by som musela split vyzuť. Pri režime "hike" je treba s kolíčkom zaistiť špičku viazania, pozor, aby ste túto šikovnú vec nestratili, počas výšľapu si pomalyčky vie aj sám vybehnúť a vám ostáva tvár v snehu s prázdnym krokom a v najhošom prípade aj stratenou jednou lyžou splitboardu. To sa stáva....Môžete pužiť šikovné lavínové lanko a kolík priviazať ku viazaniu, pozor ak kolíček vypadne a vy si ho prišliapnete môžete ho ohnúť, a nenasuniete ho späť. Potom sú tu aj iné značky, s tými už nemáme toľko skúseností, ak by ste chceli prebrať výber viazania, napíšte na info@rossignol.sk radi poradíme. 

Nazbúdajte na stúpacie železá a.k.a. haršajzne. Každá značka viazania má svoje stúpacie železá. K viazaniu Plum potrebujete aj slot na železá. Union model Explorer FX je už aj s haršajzňami v balení, nižšie modely ich nemajú ale dajú sa dokúpiť. Železá sa vám zídu pri ťažšom teréne alebo zladovateľom hlavne na jar keď je ráno všetko zamrznuté. Zvážte tiež že si kúpite rovno mačky, tie použijete pri strmších výšLapoch, ale so splitom na chrbte, je to na vašom rozhodnutí v 90% prípadoch stačia stúpacie železá.

Mám splitboard, splitboardové viazanie, čo ešte potrebujem ? Pásy a paličky !

Samozrejme potrebuješ splitboardové pásy - stúpacie pásy na splitboard. Tieto pásy sa vyrábajú z mohéru, prípadne mohér + nylon a iné kombinácie. Čo značka na výrobu splitboardových pásov, to iná farba, technológia, pomer materiálov, či lepidlo alebo všelijaké hybridné lepidlá. Čisto mohérovými pásmi nič nepokazíte, ale pre skúseného splitboardistu, ktorý to ťahá viac do extrému odporúčame kombináciu s nylonom. Pásy sú odolnejšie, nešmýkajú a podržia v ťažších momentoch viac ako čisto mohérové pásy. Rossignol má pásy k splitboardom a skialpovým lyžiam od firmy POMOCA. je to najrozšírenejší výrobca stúpacích pásov podobne ako Montana. Pri pásoch si dajte pozor na to, aby ste mali kompatibilné uchytenie. Keď kupujete splity značky Rossignol, odporúčame pásy Rossignol. Pásy sú predtvarované podľa geometrie daného splitu a majú kompatibilné uchytenie. Rossignol splitboardy majú na päte vyfrézované sloty na jednoduché uvhytenie pásov na gumičke. Takéto uchytenie ľahko strhnete aj za stoja to znamená, že nemusíte vypínať viazanie, strhnete pásy, zaistite päty a môžete na splite zlyžovať nejaký úsek bezpečne. Rossignol pásy majú na uhcytenie do slotu gumičky, nemusíte sa báť, ja ich mám už tri sezóny a gumička nepovolila. Pásy sa dajú dotiahnúť, regulovať, orezať. Aj keď vám pásy nesedia, skočte do servisu, napríklad vo Vrátnej v RAW vám vyrežú pásy na split na mieru, vyrobia uchytenie, ktoré bude sedieť, prípadne opravia vaše pásy tak, aby všetko bolo OK.

 

Teleskopické paličky nemôžeme zabudnúť, bez nich by sme len ťažko urobili pár výškových metrov. Tu nám trh ponúka mnoho možností. Spomeniem to čo používa Xavier De Le Rue či Marion Haerty a mnohí iní jazdci. Sú to teleskopické palice Rossignol XV FOLDABLE. Najväčšou výhodou je to že ich viete zložiť na malý 3 dielny balíček, ktorý sa bez problémov zmestí do batohu. Pri jazde vo voľnom teréne by ste mali mať na batohu pripevnené nič - tak preto títo expetri vyvinuli super paličky na split. Ďalšou výhodou je že palice majú pevnú dĺžku a teda nebudu sa vám počas väčšieho talku na ne zasúvať do seba. Vyskúšate s bežnými palicami a uvidíte, každý to už zažil. Táto výhoda je zároveň aj nevýhodou, neviete si meniť veľkosť palíc. Čo ale nevadí, lebo veľkosť meníte najmä na lyžiach, kedy pri jazde dole volíte menšiu dĺžku kvôli komfortu z jazdy, takže problem solved - nevadí :) Obrovskou výhodou je polstrovaná rukoväť, čiže pri traverzoch uchopíte palicu nižšie a nebude sa vám šmýkať v ruke, sú príjemné aj počas jarných výšľapov bez rukavíc a my ich jednohlasne odporúčame. a ešte bonus - SÚ SUPER ĽAHKÉ ! Rozložíte ich jednoducho ako lavínovú sondu, stačí zatiahnúť za pútko na rukoväti a cvak - hotovo. Cvak a zbalíte ich do batohu, na palici je suchý zips tak sa dajú pekne zatiahnúť a zbaliť.

 

 

Keďže sa púšťate do splitboardingu už viete snowboardovať a máte vlastné snowboardové topánky

Na splitboardové začiatky nepotrebujete špeciálne topánky, postačia vám vaše bežne snowboardové. Časom možno budete rozmýšľať aj nad botami tam vám odporúčame topánku s prekrytím šnúrok - kvôli vnikaniu snehu na jazyk kde sa rozpúšťa a viete - mokré nohy.. tvrdší skelet boty kvôli pevnosti pri šliapaní v traverzoch, či upevnenie mačiek v budúcnosti. Dôležitý je tiež jednoduchý dizajn, žiadne zbytočné švy a vylepšenia ktoré by sa mohli odierať o viazanie.

Splitboardy Rossignol
Pre tento, povedzme už, kondičný šport, sa celosvetovo nadchlo mnoho prívržencov backcountry, jazdy v prašane, dobrodruhov, ktorí radi objavujú nové horizonty okolitých hôr bez ľudí. Rossignol portfólio ponúka hneď niekoľko splitboardových možností:

Pánske splitboardy:  XV Split, XV Sashimi LG SPlit a XV Sushi Split 
Dámske splitboardy:  Diva Split a After Hours Split 

XV SPLIT

je promodel splitboardu Rossignol vyvíjaný spolu s jazdcom Xavier De La Rue. Xavier je 3 násobný víťaz Freeride World Tour a dlhoročný jazdec značky Rossignol. Každý splitboard bol vyvíjaný pod jeho rukami a dohľadom, všetky splity navrhoval testoval zdokonaloval...v jednom z videí si svoj splitboard aj sám vyrobil, samozrejme spomocou Rossignol technikov. Xavier si svoje výlety dokumentuje, ale aj rád poradí začínajúcim, či pokročilým splitboardistom/kám vo svojich videách HOW TO XV, ktoré nájdete tu.

 

XV SplitReverse Super Directional flex s tvrdosťou 10 z 10 a THC2 CBF2 jadro. Má tiež Serrated edges 7, Roller flat 65 % a ELITE Amptek.

XV je veľmi tvrdý snowboard, direktívne vyrezaný, vhodný na extrémne strmý sklon, vysokú rýchlosť a maximálny výkon. S XV môžete traverzovať ľadové hrebene a strmé žľaby, s istotou pod nohami. XV urobí všetko čo potrebujete, no na seba musíte dať pozor vy.



DIVA SPLIT

je konštrukčne určený pre ženy, vyrába sa v jedinej dĺžke 152 cm, má flex 7 z 10, Twin freestyle, jadro wood CBF2 spevnené bazaltom, Serrated edges, Radcut a Amptek ELITE. Má krásny dizajn a dokúpiť si treba stúpacie pásy, splitboardové viazanie, mačky a teleskopické palice. Rossignol Diva Split je vo svojej kategórii silnou konkurenciou pre ostatné značky - technológiami aj cenou.

Diva je seriózny splitboard na seriózne jazdenie. AK hľadáte vysoký výkon bez kompromisov, tak jednoznačne Diva Split. Na prašan, na hrebene aj na zladovatelé traverzy. Diva vás určite nesklame.

AFTER HOURS SPLIT

tak ako aj ostatné je direktívny, inzerty má posunuté dozadu, špička je dlhšia, jadro tvrdšie. Splitboard verzia snowboardu After Hours, je vyvinutá s trojnásobnou šampiónkou sveta Freeride World Tour, Marion Haerty, je užšia, a teda ľahšia ako pro model Sashimi Split od Xaviera De Le Rue, pričom má väčšiu pätu, kratšie polomery vykrojenia, väčšie odklonenie a menší pintail. Vďaka tomu je perfektne vhodný pre stredne pokročilú až skúsenú ženu

         

XV SUSHI SPLIT

je úplnou novinkou. Už samotný tvar snowboardu je veľmi špecifický a určený na surfovanie v hlbokom snehu. Flex má 7 z 10, ELITE Amptek, Serrated edges, Radcut, a LITE GRIP. Táto krásna rybička má rovnako ako XV Split Reverse Super Directional flex a Jadro L.I.T.E. wood.

Sushi je krátky malý splitboard, ktorý sa dá prefektne využiť v rašane. Na zjazdovke je to tiež zábava, kto by to bol povedal keď ma dĺžku len 144 cm, ale bacha ma krásne široký nose, takže v prachu pláva a je to veľmi šikovná ryba. V snehu je táto ryba ako vo vode :)

Screen Clipping 
 
XV SASHIMI LG
Direktívny tvar, tvrdosť 7 z 10, dĺžka 156 cm, Rocker Amptek Elite, sintrovaná skĺznica.
Tento starší brat Sushi rybky je už taký riadny kapor vo vode. Sashimi má podobne ako Sushi veľmi široký nose, až neprirodzene, čo je však jeho najsilnejšou stránkou. Široká špička pekne pláva v hlbokom snehu, ale vďaka pevnosti a svojej dĺžke perfektne drží aj na strmšom a tvrdšom podklade. So Sashimi sa nemusíte báť pustiť sa bezpečnou stenou v extra hlbokom snehu.
    
 
V prípade akýchkoľvek otázok ohladom splitbadingu nás neváhajte kontaktovať na info@rossignol.sk. Prajeme vám správnu vľbu pri nákupe a usmešnú misiu pri prvom splitboardovom výlete, viac o prvých výletoch nájdete na našom blogu v článku: Splitboarding, ako sa pripraviť na prvý výlet ?

váš Rossignol tím Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia