Kategórie
 
 
 
 
 

Testovanie splitboardov Rossignol

 
Spojenie snowboardingu a skialpinizmu sa v posledných rokoch dostalo do povedomia už aj na Slovensku. Čím ďalej, tým viac si nachádza priaznivcov z radov mladšej generácie snowboardistov. Ako sa na splitboarde jazdí, prišli otestovať Ivana s Nikolasom - dvaja nadšení snowboardisti z Košíc. O tom, ako hodnotia deň strávený so splitboardami XV Sushi a  XV MAGTEK od Rossignolu sa dočítate v nasledujúcom článku.
Testovanie splitboardov Rossignol
 
O kúpe splitboardov uvažujeme už dlhšiu dobu a keďže sa nám naskytla príležitosť otestovaťi ich naplno, radi sme ju využili. Tím z Rossignolu nám všetko vysvetlil. Ukázali nám, ako splitboard pripraviť pred výstupom a ako ho opätovne poskladať. Manipulácia s viazaním bola úplne jednoduchá a pre mňa dokonca jednoduchšia ako na mojej all-mountainovej doske.


Na testovanie som si vybrala XV Sushi, ktorý ma oslovil nezvyčajným tvarom pripomínajúcim rybu. Nikolasa oslovil viac XV Magtek. Keďže som nikdy predtým spliboarding neskúšala, prekvapila ma váha dosky, keď som ju prvý raz zdvihla. Tá je oproti all-mountainovej klasike trošku ťažšia. To, ako ľahko sa rozkladajú, sme nečakali. Rossignol v posledných rokoch fakt zamakal na vychytávkach a naozaj zjednodušil manipuláciu s kitmi a viazaním.

 
Pred výstupom sme jednoducho splitboard rozdelili na 2 lyže a nalepili sme pásy. Tie je potrebné nalepiť na suchú lyžu zbavenú snehu a vlhkosti, aby nedošlo k odúvaniu pásu. Následne je potrebné prehodiť viazanie do polohy na šľapanie. Potom si treba rozložiť skialpinistické paličky, pripevniť si nohy do viazaní a začali šľapať. 


 
Pri výšľape sme si regulovali sklon nohy jednoducho - vyklápaním a sklápaním pätiek. Techniku zvládne každý, je to fakt jednoduché. 


 
Počasie trošku hnevalo a kedže sme splitboard skúšali prvýkrát, rozhodli sme sa pre výstup na Solisko. Trasa pre ski touring je pekne vyznačená tabuľami, takže vždy viete, kam zabočiť. Nasmeruje vás to na chvíľu aj cez les, čo bolo úplne krásne - kráčať medzi stromami, v tichu a bez lyžiarov.
 
Lyže dobre rozkladali váhu a kráčalo sa ľahko. Na nový pohyb si treba len zvyknúť, po pár metroch to už vôbec nevnímate. Lyže sú špičkami od seba, čo prináša istotu, že sa nebudú križovať.


 
Po zaslúženom oddychu na chate Solisko bolo potrebné lyže spojiť. Ak si myslíte, že ide o namáhavý hodinový postup, mýlite sa. Netrvalo nám to dlhšie ako 3 minúty pri jednom splitboarde. Aby sme vám to dokázali, natočili sme aj krátky tutoriál. Ešte pred samotným spájaním sme odlepili pásy, nalepili ich na fóliu a odložili do vaku. Následne sme odmontovali viazanie tak, že sme uvoľnili prednú a zadnú poistku a viazanie sme jednoducho vytiahli. Potom sme dosku spojili háčikmi na ich nose a chvoste a opäť nasadili viazanie, tentoraz do kolmej polohy pre jazdu.
 
 
Dôkaz, že to zvládne aj žena. Manipulácia je naozaj ľahká a radosť z toho, že si jazdu po výšlape zaslúžite, je nenahraditeľná. Jazdu sme si naplno užili a vychutnali.
 

  
 

Pred zjazdom sa stačí jednoducho zapnúť do viazania ako na klasickom snowboarde a ide sa dole. Bohužiaľ, keďže počasie nevyšlo, bolo dosť mokro a po prašane ani chýru, ani slychu, využili sme pre zjazd okraje zjazdoviek, kde bolo snehu viac. Doskám sa upravený povrch zjazdovky nepáči, kedže sú prednostne určené na prašan, v snehu to bolo ale lepšie.


 
Na doske som sa cítila úplne sebaisto. Mala som pocit, že jeho šírka mi dodávala istotu v oblúkoch, kde skvelo držal aj pri menšej námahe. Keďže som menšieho vzrastu, veľmi mi vyhovovala aj dĺžka dosky.


 
Na záver dňa ešte milé stretnutie s youtubermi Explom, Matúšom a Bačom. No pre nás ako snowboardistov nezabudnuteľné stretnutie s Tomášom Hafnerom. Ďakujeme chlapci za fotku, je top!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia