Kategórie
 
 
 

 
 
 
 

Viete, ako si vybrať lyžiarsku bundu?



Kvalitná lyžiarska bunda je investícia, s ktorou rátame na viac rokov. Vyžadujeme od nej stopercentnú funkčnosť a vlastnosti, ktoré vydržia aj pri extrémnych podmienkach. Čo si všímať pri výbere lyžiarskej bundy, aby ste boli s kúpou spokojní?

Viete, ako si vybrať lyžiarsku bundu?

Spojenie dizajnu a funkčnosti

Na prvom mieste by nemal byť pekný dizajn bundy, ale jej technické parametre, vodeodolnosť, prevedenie či použité materiály. Samozrejme aj to, či sa nám bunda páči, zaváži. Preto značka Rossignol vo svojich kolekciách textilu prepája súčasný dizajnový štýl s technologickými parametrami športových materiálov.

Izolačné materiály

Dôležité pri lyžiarskych bundách sú použité izolačné materiály, ktoré sa rozdeľujú na syntetické a prírodné.
Oproti základnému používanému polyesterovému vláknu používa Rossignol nízkoobjemovú účinnú izoláciu Thinsulate. Má 10-krát tenšie mikrovlákna a vďaka tomu sú bundy s izoláciou Thinsulate menšie na objem aj hmotnosť. Pri športovaní poskytujú lepšiu pohyblivosť. Thinsulate vďaka tenkým mikrovláknam viaže v izolačnej vrstve viac vzduchu a lepšie udržiava teplo. Práve preto takmer celá kolekcia Rossignol je vybavená vláknom Thinsulate.

Lyžiarska bunda RossignolĎalším využívaným izolačným materiálom v kolekcii Rossignol je Thinsulate Featherless. Ide o syntetickú výplň, ktorá sa používa ako náhrada peria a kvalitatívne dosahuje jeho vlastnosti. Aj svojou štruktúrou vzájomne zamotaných dutých vlákien Thinsulate Featherless kopíruje štruktúru peria. Oproti prírodnému periu syntetické materiály držia tvar a teplo aj vo vlhkom prostredí. Ich veľkou výhodou oproti periu je aj to, že schnú rýchlejšie a lyžiarske bundy s Thinsulate Featherless, napríklad model DEPART JKT, sú menej náročné na starostlivosť než bundy s prírodným perím.

Okrem Thinsulate Featherless nahrádza prírodné perie aj izolačný materiál Primaloft. Ide o mix jemných mikrovlákien, ktoré na seba viažu vzduch, a dutých vlákien zabezpečujúcich ľahkosť a nadýchanosť. Udržiava si termoizolačné vlastnosti aj vo vlhkom prostredí. Príkladom je pánska bunda MEDAILLE JKT, ktorá spĺňa potreby vrcholových lyžiarov, napríklad aj v podobe pružného materiálu zaručujúceho neobmedzený a prirodzený pohyb.

Prírodným izolačným materiálom je perie - husacie či kačacie. Je na hmotnosť ľahké, zároveň stlačiteľné a priedušné, preto je skvelým izolujúcim materiálom. Pre lyžiarov aj lyžiarky predstavujú cenovo dostupné bundy s prírodným perím modely HIVER.
 

Vodeodolnosť

Okrem izolačných vlastností musí byť lyžiarska bunda odolná voči vode v podobe nepremokavosti a vodeodolnosti. Vodeodolnosť je vyjadrená použitou membránou cez vodný stĺpec. Rossignol využíva špeciálnu dvojvrstvovú membránu, vyrobenú len pre túto značku. Vďaka nej majú všetky naše bundy vodný stĺpec 20 000 mm, s ktorým ostanete v suchu počas dažďa aj sneženia.

Samozrejmosťou kvalitných lyžiarskych búnd francúzskej značky je povrchová úprava materiálu DWR, ktorá odpudzuje vodu z povrchového materiálu a tým bráni nasiaknutiu bundy. Priedušnosť S vodotesnosťou sa spája ďalšia vlastnosť lyžiarskych búnd - priedušnosť. Vrchná vrstva pri športovaní musí zvládať aj odvádzať pot od organizmu, aby ste nezačali pociťovať chlad.

Priedušnosť sa uvádza v mierke g/m/24h a platí: vyššie číslo, lepšia priedušnosť. Minimálna hodnota by mala byť okolo 8 000 g/m/24h. Naša nová kolekcia sa môže pochváliť nepremokavosťou 20 000mm a priedušnosťou 15 000 až 20 000 g/m/24h.
Pánska lyžiarska bunda
 

Dôležité detaily

Základné parametre ako izolačný materiál a vodný stĺpec spĺňajú takmer bundy Rossignol. Delenie modelov na základné, stredné či vyššie kategórie však určujú detaily, prepracovanie lyžiarskych búnd a použitý materiál. Bundy značky Rossignol využívajú materiál, ktorý je elastický vďaka prítomnosti elastanu alebo je jeho elasticída zabezpečená spôsobom utkania.  

Bundy vyššej a strednej kategórie majú štvorcestný a dvojcestný stretch vďaka elastanu. Základné modely majú mechanický stretch.

Je dôležité skontrolovať aj podlepenie švov, ktoré bráni prieniku vody či vetra na miestach, kde je bunda zošitá. Podlepené môžu byť kritické švy na chrbte a ramenách, ktoré sú pri športovaní na bunde najviac namáhané, alebo môžu byť podlepené úplne všetky švy.

Pri výbere bundy zaváži aj jej prevedenie - prepracovanosť strihu, farebnosť materiálu, prevedenie loga či počet a vreciek. Tieto detaily sa líšia v závislosti od cenovej kategórie, do ktorej bunda spadá. Svoju rolu hrá ešte aj kvalita zipsu, pridaná kožušina na dámskych bundách či prevedenie límca - či je ergonomický a mäkký na dotyk. Rossignol ponúka kolekciu lyžiarskych búnd s prepracovaným strihom.
 

Vybavenie lyžiarskej bundy

Praktické doplnky funkčnosť lyžiarskej bundy už len podčiarknú. Patrí medzi ne prepracovaná podšívka, snežný pás, elastická manžeta na zápästí, kapucňa (môže byť odnímateľná, nastaviteľná) a rôzne vrecká, ktoré potrebujete - na skipas, okuliare, telefón či rukavice.

Pár tipov...

Vybrali sme pre vás pár modelov z našej kolekcie v rámci rôznych cenových relácií a prepracovania.
 
Z vyššej triedy lyžiarskych búnd odporúčame pre pánov aj dámy modely AILE JKT alebo DEPART JKT, ktoré spĺňajú športové technologické kritériá a vyznačujú sa aj originálnym dizajnom.
Lyžiarske bundy Rossignol

Pre tých, ktorým záleží na pomere výkonu a ceny dávame do pozornosti pánske bundy FONCTION JKT a dámske FONCTION SILVER JKT či COURBE JKT.

Aj základné modely búnd sa môžu pochváliť pekným dizajnom a vysokým vodným stĺpcom - RAPIDE JKT, prípadne PARKA JKT.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia