Kategórie
 
 
 

petra vlhová courchevel

 
 
 
 

Poznáte výbavu pre bezpečné lyžovanie?



Zimným športovým aktivitám sa v súčasnosti na svahoch venuje čoraz väčšie množstvo ľudí. Aj keď vy možno ste profíkom, na zjazdovke nie ste sám - je potrebné brať maximálny ohľad na všetky typy lyžiarov aj snowboardistov a predchádzať možným kolíziám. Stačí chvíľková nepozornosť a úraz na svahu môže mať trvalé následky. Je preto potrebné chrániť sa správnou výbavou.

Poznáte výbavu pre bezpečné lyžovanie?

Ochrana mozgovo-cievneho systému

Chránič chrbta využívajú lyžiari a snowboardisti, ale aj cyklisti, motorkári či iní športovci, chranič chrbticektorí sa venujú aktivitám, pri ktorých hrozí riziko úrazu. Jeho úlohou je zabrániť rozdrveniu stavca alebo jeho posunutiu mimo prirodzenej polohy, čím sa znižuje riziko poranenia miechy, zároveň zabraňuje aj zlomeným rebrám.

Chránič musí dokonale padnúť na chrbticu športovca tak, aby pokrýval celú dĺžku chrbtice - od krčných stavcov až po kostrč. Moderné chrániče sú pritom navrhnuté tak, aby neobmedzovali v pohybe. Vďaka tomu si môžu bezpečnú a komfortnú jazdu užiť všetci - od začiatočníkov, cez voľnočasových lyžiarov až po profesionálov.


Podľa toho, pre koho je určený
Pri výbere chráničov sa riaďte tým, pre koho je daný chránič vyrobený - rozlišujú sa pánske, dámske a detské chrániče. Čo sa týka veľkosti, mali by ste si vybrať chránič vo vašej konfekčnej veľkosti.

Najnovší pánsky chránič chrbtice Rossignol má nízku hmotnosť, vďaka SAS-TECH výplni poskytuje pohodlnú ochranu v súlade s bezpečnostnými normami EN-CE 1621-2 a je vybavený nastaviteľnými trakmi a opaskom na suchý zips.


chranič chbtice ružovyDámske chrániče poskytujú lyžiarkam maximálny komfort a bezpečnosť pri jazde. Vzhľadom na rozdiely medzi mužskou a ženskou postavou sú dámske chrániče odlišné od tých pánskych.

Rossignol ponúka najnovší dámsky chránič chrbtice v ženskom grafickom zhotovení, ktorý je vybavený sieťovou vestou s vysokou priedušnosťou na zips a širokým opaskom na suchý zips.



Bezpečnosť nadovšetko by mala platiť najmä u tých najmenších zjazdárov a zjazdárky. Platí to, ak sa učia lyžovať, ale aj ak už vedia jazdiť sami. Výbavu dieťaťa by mal tvoriť chránič chrbtice aj chrániče holenných kostí.chranič noh pre slalom






Ľahká údržba
Veľkou výhodou chráničov je okrem bezpečnosti aj to, že si nevyžadujú takmer žiadnu špeciálnu starostlivosť. Nosia sa na prvej vrstve funkčného prádla a po ich vyzlečení ich nechajte vyschnúť. Dôležité je, aby neboli držané v chlade, pretože plastové časti v mraze zamrznú a potom môžu praskať.


chranič bedier a stehien na lyžovanie rossignol
Všetky typy chráničov sú vhodné pre lyžiarov aj pre snowboardistov. Najmä začínajúci snowboardisti ocenia bezpečné skúšanie zjazďovanie svahu, pri ktorom si neporania kostrč a boky pri častom padaní.


Krátke nohavice s chráničmi sú však využiteľné aj pri lyžovaní a podobne ako chrániče chrbtice neobmedzujú v športovom pohybe.







Ochrana hlavy
Neodmysliteľnou súčasťou bezpečnosti na svahu je helma. prilba doležita pre jazdu na lyžiach alebo snowboardeČasto ju vídať skôr na hlavách detí a mládeže, ale hlavu by si pred veľkými aj menšími nárazmi mali chrániť všetci. Preto sme si pripravili výber Rossignol heliem pre každého.

Prilba Templar Impact Core má aerodynamický dizajn a je určená all-mountainovým lyžiarom. Má tvar Comfort Fit, ktorý pri lyžovaní neobmedzuje a chráni hlavu. Naša technológia Multi Impact poskytuje ochranu proti viacnásobným nárazom, čím sa predlžuje životnosť prilby. Rovnaké vlastnosti má aj dámsky model tejto novej prilby.


Pre deti má Rossignol pripravenú širokú ponuku prílb, aby si každý prilba doležita pre jazdu na lyžiach alebo snowboardeprišiel na svoje.

Malého nadšenca Hviezdnych vojen poteší helma R2D2, ktorá je konštrukčne ľahká, s kvalitnou ventiláciou a s nastaviteľnou veľkosťou.


Okrem bezpečnosti môže prilba spĺňať aj ďalšiu funkciu - napríklad Visor JR má zabudovaný integrovaný štít, ktorý nahrádza lyžiarske okuliare, čím sa predchádza častým stratám okuliarov.




K bezpečnosti na svahu patrí aj dostatočné videnie na ostatných športovcov a premávku. Preto nepodceňte ani výber kvalitných lyžiarskych okuliarov a predovšetkým správnych filtrov šošoviek podľa podmienok, v ktorých lyžujete. Bližšie si o nich môžete prečítať tu.

Na záver je však potrebné dodať, že aj keby ste mali na sebe rytierske brnenie, nemôžete sa na svahu bezhlavo spustiť nadol a nebrať ohľad na nikoho. Chrániče zamedzia viacerým poškodeniam, no základom pre bezpečné lyžovanie je ohľaduplné a tolerantné jazdenie všetkých účastníkov lyžovačky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia